“Volem reinvindicar que la cultura també és dels joves”

Aquest curs l’entitat juvenil La Jugada s’ha proposat fer un pas endavant i consolidar la seva proposta d’activitats. Per entendre d’on venen i quines són les seves aspiracions, hem parlat amb uns quants membres del col·lectiu.

Publicitat

Fa uns dies ja vam explicar en aquest diari què és exactament La Jugada: un grup d’amics i amigues que volen acostar la cultura al jovent i que tenen el teatre i les arts com a mitjà per fer-ho. Però d’on ve aquest nom?

La Jugada! és, d’alguna manera, la predecessora de La Partida, un grup d’animació que va sorgir a l’Institut de Castellbisbal, formada pel David Bonilla, en Joel López i en Marc Artiga. La Partida dinamitzava festivitats a l’Institut com Carnaval, Nadal i les festes de final de curs. Quan els integrants de La Partida van finalitzar els seus estudis a l’Institut, va sorgir la idea d’agafar la dinàmica i d’aquí neix la clica. En una reunió, combinant la nostra admiració per ells amb la poca o nul·la originalitat que teníem en aquell moment, vam pensar que necessitàvem un nom el més similar possible al seu, però que donés molt de joc. I de partida i joc, passant per estratègia i tàctica, va sortir La Jugada!, un nom del qual realment estem tots súper orgullosos.

Publicitat

La Jugada ha organitzat, entre d’altres, una jornada d’Art Jove

Quin tipus d’activitats organitzareu?

Fins ara, a part de totes les funcions que hem fet a l’Institut, hem participat en un projecte mexicà anomenat Muj(Héroes) Revolucionando, amb un videoart conceptual que  explora la relació present entre la societat i la transsexualitat.

Aquest any, ens hem centrat en les nostres propostes dins de la iniciativa de l’Ajuntament dels Pressupostos Joves. Hem organitzat una Jornada d’Art Jove, que posteriorment s’ha ampliat en forma d’exposició, vam portar a poetryslammers que van realitzar una exhibició impressionant, i el passat 6 de setembre va ser la Festa Perquè Sí, de temàtica semàfor que va ser tot un èxit.

L’esdeveniment més pròxim és el d’aquest divendres i que s’anomena “Teatre als comerços”. A les 20:20h esperem reunir un bon nombre de participants a la plaça de l’Església que, separats en dos grups, visitaran quatre comerços per gaudir en cada un d’ells d’un espectacle de música, dansa, màgia i teatre.

A banda, l’última setmana de novembre també presentem una Jornada de la Sexualitat coincidint amb el Dia Mundial de la lluita contra la SIDA, que és el diumenge 1 de desembre, i de cara a l’any 2021 pensem obrir-nos les portes al món amb el nostre treball més ambiciós: un teatre íntegrament de La Jugada!

Entre altres coses, afirmeu que us heu format per poder omplir un buit d’oferta cultural pel jovent de Castellbisbal. Què creieu que li falta al teixit associatiu del poble?

Comunicació. Però una que sigui oberta, cordial, constructiva i sincera. Nosaltres confiem en la potència de totes les associacions del poble, que no són poques, però si que són poc associatives, valgui la redundància. Sabem que totes i cada una de les entitats de Castellbisbal funcionen individualment, perquè la gent del poble és de qualitat i tenen la motivació i les ganes de fer-ho bé. Cadascú aporta la cosa especial a la seva entitat i això són punts a favor perquè tot funcioni. Només cal trobar la recepta del còctel definitiu, la mescla perfecta.

La Jugada ha organitzat, entre d’altres, una jornada d’Art Jove

Per tant, el jovent del poble està motivat.

Pensem que el jovent de Castellbisbal és molt capaç i té molta força, però està poc organitzat. Hi ha molta qualitat repartida, no només artística, sinó pertanyent a un gran ventall d’àmbits, és aquesta varietat el que ens fa realment tan fantàstics, som la vitalitat del poble. L’únic problema és que la xarxa relacional dels joves en general està molt maltractada. Valem molt més la pena del que sabem. Per això, des d’aquí fem una crida a la joventut de Castellbisbal; perquè connectin amb nosaltres, com a primer pas, i deixem oberta una porta a tothom que tingui una idea o ganes de moviment; i, sobretot, ganes de festa!