“Volem empoderar els joves perquè prenguin consciència que millorar el món està a les seves mans”

Són joves professionals del món de l’educació, la psicologia, la comunicació i la política entre d’altres, i tenen un objectiu comú molt clar: canviar les coses per aconseguir un món més just i igualitari i fer veure als adolescents que ells també poden formar part de la transformació social.

Publicitat

Entrevistem Ànemos, una entitat sense ànim de lucre que aquest curs treballarà amb prop de 100 estudiants dels centres educatius de Castellbisbal, per conscienciar i connectar els joves amb una comunitat d’Uganda.

portada-articuloQuè és Ànemos?

Publicitat

Som una associació formada per un grup de joves, alguns dels quals som de Castellbisbal, que ens hem reunit amb l’objectiu de posar en marxa iniciatives i projectes de conscienciació i sensibilització entre els joves del nostre país, per tal que prenguin consciència de les possibilitats que tenen a les seves mans per millorar el seu entorn a través de la mobilització social i de la participació ciutadana.

El nostre primer projecte és una acció conjunta amb l’ONG “Petits Detalls” que desenvolupa tasques de cooperació a la comunitat ugandesa del districte de Luuka. Nosaltres ens centrarem en la conscienciació i recaptació de fons a través del treball comú amb els adolescents de la vila, i per fer-ho utilitzarem una xarxa social que els connecti i aproximi als membres de la comunitat i a la seva cultura. L’àmbit d’actuació, en aquesta primera fase, seran els dos centres de secundària de Castellbisbal.

Com va sorgir la idea?

Un dels membres del grup va viatjar a Uganda per fer-hi un voluntariat i, impactat per la realitat que allà es va trobar, va decidir promoure un projecte per donar a conèixer la situació i ajudar des de l’àmbit local. Amb aquest objectiu es va formar l’equip i, ja a l’inici del projecte ens vam adonar que a tots ens movia la inquietud de millorar el món i la convicció que tenim a l’abast eines que ens permetran aconseguir-ho, en especial l’educació.

De quina manera voleu integrar l’entitat al poble? 

L’acció inicial que hem establert amb la comunitat ugandesa és un projecte d’Aprenentatge Servei, el Projecte de Cooperació i Democràcia (CiD). Es començarà a posar en marxa aquest setembre i es realitzarà amb els alumnes de 4t d’ ESO de l’IE Les Vinyes dins l’assignatura d’ètica, i amb els de l’Institut Castellbisbal dins el pla d’acció tutorial.

Volem que els joves aprenguin de quines maneres es pot incidir en el nostre entorn per millorar-lo. Que coneguin les diferents eines i alternatives que tenen al seu abast, per tal de donar resposta a les necessitats de la comunitat de Luuka. El nostre objectiu és que els joves de Castellbisbal s’adonin que poden canviar el món cap a millor, començant pel nostre propi poble.

Gràcies a la xarxa social i al treball comú amb l’organització, els alumnes podran estar en contacte amb gent de la comunitat i percebre l’impacte directe de les accions que ells mateixos han creat aquí, i el resultat que tenen a la comunitat d’Uganda. En definitiva, volem empoderar els joves perquè prenguin consciència que millorar el món està a les seves mans.

Els centres educatius, doncs, tindran un paper fonamental 

I tant! A més, la rebuda del projecte ha estat fantàstica. Creiem que és el millor espai per fomentar els valors cívics, de cooperació, col·laboració i implicació que volem fomentar.

Esperem que dins el pla de treball sorgeixin iniciatives per recaptar diners i ajudar a la comunitat d’Uganda, informar el nostre poble a través de xerrades, fomentar el debat sobre la realitat del país africà, etc. Volem que siguin ells i elles els qui decideixin de quina manera volen posar en pràctica els coneixements de participació ciutadana i esperit crític que volem impartir.

Caldrà la implicació de tothom. Com podran col·laborar els veïns i les veïnes?

Seran els alumnes els qui decidiran en quines activitats es poden implicar. El més important és que Castellbisbal valori i participi en totes les iniciatives que els alumnes posin en marxa, ja que totes aniran destinades a millorar la sensibilització consciència crítica dels nostres joves i a ajudar al desenvolupament d’una comunitat africana empobrida. Esperem que hi hagi una participació activa per part de la població, un reforç positiu davant la tasca dels adolescents.

Quin és el vostre objectiu a llarg termini?

En un futur voldríem ampliar la xarxa de municipis amb els quals col·laborem per tal d’implicar a cada cop més i més persones, més escoles, més instituts… D’aquesta manera aconseguirem una societat més informada, més crítica i escèptica amb tot allò que se li explica, i més participativa. Tot plegat per aconseguir una societat més justa, que és l’horitzó al qual aspirem.

Publicat el 19 de setembre de 2016 a les 09:00 h per Vicenç Moliné i Laura Grau