Urbanitzacions i Consultes Populars, les grans oblidades

El dia 18 de març del 2016, fa una mica més d’un any, ERC publicava a la seva tribuna política d’aquest mateix diari: Només s’hi ha de viure o parlar amb algú que visqui en una de les urbanitzacions de Castellbisbal per adonar-se que han estat deixades de banda durant molt de temps. Una cosa que a Esquerra volem canviar, ja que no és just: es tracta d’una part molt àmplia de la població  i, per tant, no és lògic que tot el que aporten no sigui retornat en serveis i inversions”

Publicitat

La realitat és que en prop de dos anys de govern Alternativa-ERC les urbanitzacions han rebut menys atenció d’aquella que van rebre durant els governs socialistes. La nostra màxima sempre ha estat garantir el benestar de tots els castellbisbalencs i castellbisbalenques, amb independència de que resideixin al nucli urbà o a les urbanitzacions. Garantir i mantenir els serveis a tots els ciutadans hauria d’esser un objectiu de qualsevol govern local, un objectiu que s’ha de complir intentant mantenir la cohesió territorial dels serveis, és a dir, cal mantenir un desenvolupament paritari dels serveis que es presten a tot el terme municipal, sigui nucli urbà o urbanització.

No és possible no incrementar els serveis de les urbanitzacions, especialment si considerem que pateixen el greuge comparatiu de viure allunyats de tots els serveis municipals bàsics, com salut o ensenyament. Com a mínim, cal garantizar-lis l’accés en aquests serveis amb més transport, i en tot cas, cal garantitzar els serveis que ja tenen assignats, i no posar mes traves. És incomprensible cóm l’equip de govern ha trigat un any per treure a concurs la licitació dels serveis del centre social de Sant Eugini, que encara està en tràmit, i sense una data que fixi l’inici de l’activitat. Però, és encara més incomprensible i injustificable negar-se a assumir responsabilitats utilitzant l’excusa de la llengua, com així van fer els regidors d’ERC amb els veïns i veïnes de Costablanca.

Publicitat

Cal dir que no podem acusar al govern local de discriminació entre nucli urbà i urbanitzacions, perquè en aquest sentit, la seva gestió és inexistent en ambdós nuclis poblacionals.

Convidem a qualsevol ciutadà a venir a un Ple de l’ajuntament, així podrà veure per si mateix com la meitat del temps s’utilitza en parlar sobre la independència o no de Catalunya. És encomiable parlar de política general, però els socialistes i les socialistes creiem fermament que la nostra primera funció com a força política municipal és atendre les necessitats dels veïns i veïnes del poble, i no gastar el temps intentant generant divisió entre els mateixos.

Davant de la inactivitat de l’ajuntament, seria positiu incrementar la participació dels veïns en el govern local. I en aquest sentit, és molt útil l’instrument de les consultes populars. Consultar als ciutadans ens permet saber en quina classe de poble volen viure. Per exemple, volen viure els ciutadans de Castellbisbal en un poble integrat a l’Associació de Municipis per la Independència? O per contra,  volen ser un poble on es prioritzi el fet essencialment de ser membre d’una comunitat local, sense etiquetes polítiques d’independentisme si o independentisme no?

És ètic imposar a tots els castellbisbalencs i castellbisbalenques l’etiqueta d’independentistes sense el seu consentiment i en contra de les seves creences polítiques? Els i les Socialistes creiem que no ho és. No és ètic que s’imposi a uns veïns i veïnes una etiqueta ideològica que no han escollit.

Els i les socialistes creiem en el principi de que el govern ha de basar les seves decisions en la voluntat del poble, per això en els dos últims plens hem demanat al govern municipal que celebri una consulta popular per preguntar als veïns i veïnes de Castellbisbal si volen o no volen formar part de l’associació de municipis per la independència. Alternativa, com a defensora del dret a decidir, i ERC com a partidària del dret d’autodeterminació, haurien d’explicar perquè no fixen una posició i ens contesten amb evasives, potser no volen dir clarament que estan en contra de deixar opinar als castellbisbalencs i castellbisbalenques sobre decisions que els hi afecten de forma directa.

Publicat el 31 de Març de 2017 per la secció local del PSC