Una Festa Major d’iniciativa social!

Semblava mentida però després de dos anys de pandèmia, per fi va arribar la tan desitjada Festa Major de l’Aigua i la Llum 2022. Una festa que tots els pota-rojos i pota-roges esperàvem amb candeletes per gaudir-la i aprofitar-la al màxim.

Publicitat

De fet, podem dir que ha estat una festa major extraordinària en molts aspectes, però cal començar reconeixent tota la feina que han desenvolupat els treballadors i treballadores municipals per poder-la tirar endavant i també, totes les entitats del municipi i la nouvinguda Comissió del 20 d’agost. El teixit social i associatiu és el motor clau per crear una festa major com la d’enguany i en aquest sentit, cal donar-hi suport i cuidar-ho. De fet ha quedat demostrat que precisament gràcies al moviment i la iniciativa social hem tingut una festa major digna, el cas contrari del govern municipal, on ha quedat reflectit que per ells és un pur tràmit.

Hem tingut una programació molt lluïda, fins i tot a vegades col·lapsada de programació amb activitats que compartien el mateix tipus de públic i que, per desgràcia, han quedat deslluïdes per la baixa participació. S’han recuperat activitats com les Bioescultures, l’Encetada, els Imprevistos o els Carrers de Circ, i també se n’han creat de noves com per exemple, l’Arribada i el Comiat de l’Aigua i la Llum, la Recreació històrica, la Nit del Curtcircuit, l’Escenari Boig o els Pasqüeros.

Publicitat

Ara però, hi ha molts temes que continuem sense veure’ls clars i que ens agradaria compartir amb vosaltres. En el darrer ple del mes de juliol vam sol·licitar al govern municipal quin criteri va aplicar per escollir les diferents ubicacions on es van programar les activitats, preguntant especialment per les nocturnes al Parc de l’Ermita. Podem arribar a entendre la disgregació d’activitats en diferents espais per repartir la programació, descongestionar el veïnat del centre, etc. No obstant, això també significa una considerable inversió duplicada en infraestructura logística que francament, ens podem estalviar si s’hagués sintetitzat tot en l’envelat de la Festa Major (Parc Folch i Torres).

Un punt que considerem que també cal solucionar és la ubicació de les atraccions. Tot i que ben segur no són del gust de tothom, hi ha pota-rojos i pota-roges que si són usuàries i per tant, creiem que s’ha de donar resposta a la demanda i trobar un emplaçament adient que satisfaci a firaires i ciutadans, però evidentment, descongestionant el centre.

En temes tecnològics, l’APP Castellbisbal a Prop com cada any presentava un apartat dedicat a la festa major. Per millorar i fer més funcional l’aplicatiu, proposem que les activitats de l’agenda puguin ser redirigides al calendari sense necessitat de passar per l’enllaç que et porta a la pàgina web de l’ajuntament, que es recuperin les alertes dels actes i els avisos de canvis i finalment, que en el mapa d’ubicacions també hi apareguin indicats els carrers Sant Gregori, Orient i el Parc Àngel Guimerà.

Una festa major més hem trobat a faltar la presència de l’alcalde Joan Playà que va delegar les seves funcions a la regidora Susanna Solé com a primera tinent d’alcaldia. Després de dos anys sense Festa Major de l’Aigua i la Llum, l’alcalde va decidir delegar funcions i gaudir de les seves vacances els dies en què més activitat hi ha al carrer de la població. Menys responsabilitats, menys decisions i menys presència als actes pota-rojos. Tenim la sensació que, després de tants anys a la butaca d’alcalde, ja li comencen a resultar del tot indiferents.

Finalment també volem fer menció de la contradictòria gestió que s’ha fet en alguns casos de la festa major i que creiem que s’ha de millorar. Algunes entitats ens han comentat el seu descontentament per la difícil gestió i tramitació de les activitats amb l’ajuntament on, en alguns casos, els pals a les rodes han estat considerables. Però sobretot cal destacar i criticar la gestió que s’ha fet amb les activitats suspeses a causa de les inclemències climatològiques. Que hi hagi una inclemència climàtica quan tens tota l’activitat lligada i preparada és un disgust important, però també és necessari tenir capacitat de reacció i valorar tot plegat. Per exemple, el primer dia de festa major, a causa de la pluja, els concerts de la nit van ser anul·lats. Entenem que la part logística d’equips i llums ja estava muntada i ja no es podia salvar però…tothom qui mirava la previsió del temps sabia que dimecres en algun moment de la tarda-vespre havia de ploure. És per això que no entenem perquè tenint aquesta previsió, no es va decidir ajornar l’activitat a una nova data (i evitar així que es cobri una activitat no realitzada però que ja han hagut de desplaçar-se) i directament passar-ho a l’interior del Casal Cultural. Tot i que sigui un equipament privat, municipalment tenim un conveni d’utilització i caldria amortitzar-lo, especialment en aquests casos. I fent referència al mateix dia, les activitats suspeses de la Flash-move i la posterior Festa Holi van ser contraprogramades en el mateix horari que l’Espai Gatzara feia la seva activitat. Costa de creure que la regidoria d’esports contraprogrami a una associació de la regidoria de joventut i la regidora sigui la mateixa, oi? Doncs la Sra. Susanna Solé així ho va considerar!

Des d’Esquerra Republicana de Castellbisbal volem que quedi constància d’aquesta crítica constructiva amb la finalitat de millorar la nostra Festa Major i demanar més diligència a l’equip de govern però, per sobre de tot, aquestes paraules han de servir novament per reconèixer tota la feina feta per tothom, el lluït desenvolupament de les activitats i el goig de poder-nos retrobar amb totes i tots vosaltres. Ara però, toca començar un nou curs amb tota l’empenta i força per millorar el nostre municipi i treballar per totes i tots.