“Un tracte millor per Catalunya és un tracte millor per Castellbisbal”

Publicitat

Què n’espereu de les properes eleccions?

Esperem que siguin decisives de cara a les relacions entre Espanya i Catalunya. En moments tan difícils com els que estem vivint creiem que és molt important que la gent expressi el seu vot. Malauradament, tant pel funcionament de la política catalana com pel de l’espanyola, la gent desconfia de la classe política.

Publicitat

Això creiem que és degut a la impermeabilitat del sistema polític i al funcionament dels partits polítics. Un votant vota pel que llegeix en un programa, pel que sent o veu als anuncis electorals dels mitjans de comunicació o pel que escolta dir als líders polítics en entrevistes i debats. Però això només es manté durant la campanya electoral. Un cop iniciada la nova legislatura, els polítics s’obliden dels votants i es dediquen a fer les seves polítiques “de partit” anant sovint en contra dels motius pels quals la gent els ha votat. I aleshores se sorprenen de l’alt i preocupant índex d’abstenció.

Donat el component il·lusionant de les properes eleccions, especialment per als que tenen aspiracions sobiranistes, creiem que l’abstenció serà menor que en darreres ocasions. Tot i això estem segurs que, com en d’altres vegades, els representants polítics del Parlament de Catalunya tornaran a decebre als seus votants. Mentre tinguem el sistema polític que tenim, estem condemnats a viure la política d’aquesta manera: decepció rere decepció.

Com a grup polític, heu participat d’alguna forma en la campanya del 25N?

No, ja que la nostra raó de ser és exclusivament la política municipal a Castellbisbal. És ben cert que la política catalana i espanyola també afecta Castellbisbal, però el model polític de la nostra agrupació, basat en la proximitat i la presa de decisions en assemblea  és encara molt difícil d’exportar a altres nivells de la política. Per això, i per l’estructura que tenim, ens centrem exclusivament en Castellbisbal.

A nivell individual, els membres d’Alternativa hi han participat?

Els estatuts de la nostra agrupació permeten que els membres de la nostra assemblea puguin participar en altres agrupacions polítiques només en processos electorals d’àmbit superior al municipal. En aquest cas, cap membre de l’assemblea ens ha notificat la seva participació en cap altra candidatura. Donada la pluralitat d’opinió i pensament polític dels nostres membres, en el passat, s’han donat casos de membres de d’Alternativa participant en diverses candidatures per a les eleccions autonòmiques.

Això per a nosaltres és un fet del tot natural i que enriqueix la nostra agrupació. Malauradament, altres agrupacions del municipi no ho veuen així i fins i tot ens han “atacat” per aquesta pràctica d’alguns dels nostres membres. Entenem que els partits clàssics no poden entendre aquesta situació de llibertat de participació dels nostres membres, doncs a nosaltres no ens mou un dogma ideològic, sinó senzillament Castellbisbal.

Com creieu que afectaran aquestes eleccions a nivell local?

Castellbisbal, com la resta de municipis catalans, està patint durament les causes de les polítiques d’austeritat que els governs europeus, espanyols i catalans han estat aplicant en les dues darreres legislatures. El nomenament d’un nou govern conservador, que continuï aplicant polítiques de retallades implicarà que els veïns i veïnes de Castellbisbal seguiran perdent qualitat de vida i seguiran perdent poder adquisitiu, empitjorant especialment la situació d’aquells que ja estan vivint situacions difícils.

Tot i això, el nomenament d’un govern progressista tampoc és garantia que l’aplicació de polítiques d’austeritat es relaxi, doncs tenim l’exemple proper de l’anterior govern espanyol, que igual que l’actual, ha seguit carregant els efectes de la crisi a la gent treballadora i en canvi està afavorint als que més tenen, a les grans empreses i a les corporacions bancàries.

Analitzant l’altre gran bloc decisori d’aquestes eleccions, l’assumpte de la independència de Catalunya, creiem que, independentment del resultat de les eleccions, el moviment social que s’ha generat arrel d’aquest tema, seguirà treballant per aconseguir el que vol. És evident que el nostre país necessita un canvi en la seva relació amb Espanya. Qui ho negui o bé no coneix la situació de desigualtat que vivim els catalans, o bé té un interès personal en què els catalans seguim patint les conseqüències del neo-colonialisme espanyol. Això són fets evidents, es vulgui la independència o no.

Nosaltres com a partit no ens posicionem sobre la independència, atès que fer-ho seria trair els nostres fonaments exclusivament municipalistes. El que si podem dir és que Castellbisbal necessita, com a poble català, que la relació Catalunya-Espanya canviï, perquè un tracte millor per Catalunya és també un tracte millor per a Castellbisbal.

 

Publicat el 21 de novembre de 2012 a les 10:00