Trencant el silenci a Castellbisbal

Any 2019, 80 anys després de la Guerra Civil que va començar amb un cop d’estat real i un alçament violent, aquest cop sí, la violència sempre ve del mateix cantó.

Publicitat

80 anys de silenci que no s’ha trencat i on l’estat Espanyol segueix a les primeres posicions del rànquing de països amb més desapareguts i més fosses comunes, i sempre del mateix cantó. 80 anys i encara tenim carrers, places, monuments i mausoleus dedicats a glorificar al dictador i als seus,… i sempre al mateix cantó.

80 anys i encara hem de sentir a infames tribunals suprems que presenten a dictadors com a legítims caps d’estat i caps d’estat que donen títols nobiliaris a netes de dictadors i sempre del mateix cantó
Però tot això passa molt lluny i no té res a veure amb Castellbisbal… Segur?

Publicitat

Perquè 80 anys després encara tenim dues fosses comunes per obrir al cementiri de Castellbisbal, sí una fossa provada confirmada amb 12 soldats republicans i una altra fossa confirmada amb 3 soldats més al nostre cementiri i que no hem mogut ni un dit per saber qui eren, d’on venien, tenen familiars que encara els esperen?

Perquè 80 anys després encara no hem fet cap treball sobre els 33 homes i 3 dones que van néixer o viure a Castellbisbal, 3 dones i 33 homes que van ser represaliats pel franquisme amb consells de guerra que el Parlament del 2017 va anul·lar i va obrir la via a la reparació judírica.

Parlem de José Pastallé i Canals que va ser executat, de José Roig Parera i Juan Comellas Comellas que van condemnats a 12 anys de presó, de Maria Martí Camí condemnada a 6 anys de presó o de María Pich Prat condemnada a 10 anys de presó i així els 33 homes i 3 dones represaliades a quin volem posar cara:

ANGLADA DURÁN, José
ANGLADA DURÁN, Juan
ARBÓS PARRAMON, Juan
BASOLAS MARGARIT, José
CAMPAÑA PARERA, Pedro
CAMPDERRÓS PLÓ, Juan
COMAS PASTALLÉ, José
COMAS SOLÀ, José
COMELLAS COMELLAS, Juan
DURAN CUBELLAS, Juan
GELABERT TORRES, Jaime
JORDÁN LACASA, Antonio
MARGARIT BATET, Miguel
MARGARIT PUIG, Jaime
MARTÍ CAMÍ, María
MATEU CEBRIÀ, Juan
OSORIO GARCÍA, Benito
PARERA LLINÀS, Teresa
PASTALLÉ CANALS, José
PASTALLE FONTANALS, Miguel
PASTALLÉ PUIG, José
PASTALLE RIBA, Pedro
PASTELLE PASTELLE, Francisco
PICH PRAT, María
PIDELASERRA CLOSAS, Salvador
PIDELASERRA COMELLAS, Pablo
PIDELASERRA COMELLAS, Pedro
RIBAS TORRES, Blas
RIBAS TORRES, Juan
RIERA PUIG, Miguel
ROIG PARERA, José
ROURA NOGUÉS, Manuel
SELLARÈS NICOLAU, Gregorio
SUBIRANA RIBOT, Juan
TIÓ GOL, Jaime
TORRAS ARIS, Ramón

Perquè 80 anys després no tenim un llistat de veïnes i veïns que van lluitar al front, ni dels que van marxar a l’exili ni dels que van morir i no van tornar.

Perquè 80 anys després només tenim silenci i és el moment de trencar-lo per poder avançar.

Des de la CUP Castellbisbal ens posem al servei dels familiars per xajudar-los a recuperar la memòria dels seus familiars

Les dades de la fossa comuna s’han obtingut d’aquest enllaç.

Les dades del judicis anul·lats del franquisme s’han obtingut d’aquest enllaç.