Tenim govern!

esquerraTenim govern i ja es treballa amb un full de ruta clar. L’11 de gener  va ser escollit, com a 130è president de la Generalitat de Catalunya, en Carles Puigdemont amb els vots dels  62  diputats del Junts pel Sí i de 8 diputats de les CUP.

Publicitat

Una majoria parlamentària  amplia, fruit del resultat de les eleccions del 27S marcarà l’actuació del Govern que serà  “la planificació, el disseny i l’execució de tots els treballs del procés que ens ha de situar a les portes del nou estat, un estat que el volem independent, en forma de república”, perquè estigui “al servei del progrés de les persones, de tots els orígens, de totes les condicions i de totes les opinions i que pugui donar resposta o acompanyament en el seu itinerari vital, molt millor del que ho ha fet mai cap estat, ni el d’ara ni els anteriors; i, per descomptat, molt millor del que ho pugui fer mai cap autonomia, tampoc la d’ara, més escapçada i més asfixiada”. 

Per tot això, l’acord entre Junts pel Sí i les CUP dóna legitimitat al govern de la Generalitat de Catalunya per portar-nos, de forma democràtica, a treballar amb un full de ruta clar que ens conduirà cap a la independència.

Publicitat

Un cop constituït el nou govern -per persones que pertanyen a  diferents formacions polítiques com Convergència Democràtica, Esquerra Republicana de Catalunya i independents-  ja està  treballant per portar a terme els principals acords del pacte:

  1. Pla de xoc social dotat amb 270 milions que inclou 1.000 euros de salari mínim i el fre als desnonaments.
  1. Es creen  tres comissions de govern: Una econòmica (presidida pel vicepresident del Govern, Oriol Junqueras), una centrada en l’Estat del Benestar (Neus Munté, consellera de la Presidència) i una per a afers institucionals i exteriors i transparència (Raül Romeva,) i es fixen 62 mesures per culminar la desconnexió amb l’Estat.
  1. Es preveu l’elecció, a partir d’una llei de transitorietat jurídica,

d’una assemblea per redactar la Constitució catalana.

Per molt que el govern espanyol en funcions demani al tribunal constitucional la nul•litat de la comissió parlamentària del procés constituent,  presidida per Muriel Casals, i de la conselleria d’Exteriors, que encapçala Raül Romeva, el govern de la Generalitat no ha d’aturar res,  cal que es continuï treballant per complir el mandat democràtic del 27S.

Tot aquest procés ens portarà a gaudir d’un estat propi on  podrem aplicar les nostres polítiques: els ciutadans de la nova República Catalana podran participar en les decisions per crear el nou estat on tots puguin opinar democràticament.

Declaracions sobre els avantatges d’un estat propi:

Emili Boix

Catedràtic de filologia catalana de la UB

“Pel que fa a l’aspecte lingüístic, tindríem el tracte de moltes altres llengües mitjanes de la Unió Europea molt similars al català”.

Mariona Ferrer

Professora de ciències polítiques de la UPF

“Eliminaríem el dèficit fiscal, donaríem resposta a una demanda d’una part important de la ciutadania -una reivindicació històrica-, tindríem la possibilitat de crear una Administració més pròxima i eficient, de donar més impuls a la promoció de la cultura i la llengua catalanes en tot el territori, de tenir també més pes internacional, de tenir un sistema judicial català i de dotar-nos de més capacitat per desenvolupar l’economia pròpia”.

Marcel Coderch

Enginyer i doctor pel MIT

“Amb la independència no se’ns solucionarien tots els problemes, però sí que estaríem en igualtat de condicions amb altres països per defensar els nostres interessos i la nostra visió de futur. Tenir veu pròpia a Europa ens permetria participar plenament en la construcció d’una Europa socialment més justa i equilibrada”.

Ferran Mascarell

Historiador i exconseller de Cultura

“La independència suposa una oportunitat per garantir un país més lliure i un sistema de benestar més just i consistent”.

Josep Torrens

Portaveu d’Església Plural

“El principal avantatge és que nosaltres serem els que construirem el nostre futur i no dependrem de ningú. Catalunya té vocació de ser una nació independent, i té prou elements culturals, lingüístics i polítics que ens configuren com un poble diferent a la resta d’Espanya i Europa. I també podrà desenvolupar tots els seus potencials -ara no, perquè va a remolc d’una Espanya decadent i que sempre ha anat xuclant dels països i zones més dinàmics i rics”.

Miquel Puig

Economista

“Des del punt de vista fiscal, n’hi ha un d’enorme, que és la desaparició del dèficit”.

Cristina Sánchez Miret

Sociòloga de la UdG

“És indiscutible que, econòmicament, de mitjana estaríem millor i tindríem més bons equipaments i infraestructures. Però pel que fa a l’estil de vida, no crec que canviés res: la gent seria la mateixa que ara”.

Josep Maria Vilalta

Expert en política universitària

“En l’àmbit de la universitat i la recerca, un estat propi podria comportar un sistema menys rígid i burocràtic, més ben connectat amb les necessitats de la societat i l’economia del país, amb més autonomia per a les universitats. Imagino un sistema sòlid al servei de la societat com els dels Països Baixos”.

Ferran Requejo

Catedràtic de ciència política de la UPF

“Presència internacional, capacitat econòmica, estat del benestar més potent, representació a tots els organismes (també esportius) i més benestar. Catalunya podria ser una de les democràcies més avançades, com el Canadà o els països nòrdics”.

Amb totes aquestes aportacions volem demostrar que no estem inventant res de nou, ja hi ha altres països que, sobretot durant el segle XX, han viscut processos similars que els han portat a formar nous estats, que són pròspers i democràtics. Nosaltres, d’una manera pacífica i democràtica, volem ser un nou estat dins d’Europa perquè, en definitiva, estem convençuts que, a tota la gent que viu a Catalunya siguin ara independentistes o no, una Catalunya independent els beneficiarà en tots els aspectes: el nostre rellotge per arribar a la independència ja està en marxa i no s’aturarà.

Som-hi!

David Asensi i Mª Isabel Méndez

Publicat el 12 de febrer de 2016 a les 12:00h pel grup municipal d’ERC