SomEscola, l’ANC, i l’Ajuntament defensen l’educació en català

IMG_20130502_211231Les entitats SomEscola i l’Assamblea Nacional de Catalunya (ANC) així com l’Ajuntament de Castellbisbal van reivindicar ahir al vespre el model educatiu català amb una xerrada a la que van assistir una quarantena de persones.

Publicitat

Sota el títol ‘Està en perill el sistema educatiu en català’, cinc ponents van exposar els seus punts de vista, en tots els casos confirmant la pregunta plantejada pel títol de la xerrada.

En representació de SomEscola, Xavier Corbera va fer una defensa del model educatiu català, recalcant-ne la validesa pedegògica provada científicament així com els avantatges de conèixer més d’una llengua.

Publicitat

Seguidament va fer un breu resum de la nova llei d’Educació impulsada pel ministre José Ignácio Wert així com de les conseqüències que pot tenir la decisió del Tribunal Suprem de donar la raó a les 21 famílies que han demanat l’escolarització dels seus fills i filles amb el castellà com a llengua vehicular. Corbera va denunciar que totes aquestes decisions són “agressions de l’Estat espanyol contra el sistema educatiu català”.

Per la seva banda, la regidora d’Educaciód e l’Ajuntament de Castellbisbal, Maria Dolors Conde, va recordar l’ampli consens polític que hi ha entorn el model educatiu català i que el Partit Popular és el promotor i l’avalador de la majoria de les agressions denunciades. Finalment va ennumerar les mocions aprovades per l’Ajuntament en defensa del sistema català així com l’adhesió del consistori a SomEscola.

El professor de l’IES Castellbisbal Josep Manuel Castillo va aprofitar el seu torn de paraula per criticar el fet que “s’utilitzi el model educatiu com a instrument polític” alhora que va recordar que també hi ha altres problemes com la massificació de les aules i les retallades en professorat.

Finalment, Tere Bonnin, representant de Docents per la Independència, va explicar la tasca que diversos docents estan realitzant des d’aquesta branca sectorial de l’ANC. Segons Bonnin, debaten “sobre com podria ser l’educació a una Catalunya independent”. En aquest sentit, va recalcar que la voluntat majoritària és la de crear “un model propi per a Catalunya”, sense imitar ni Finlàndia, ni el Japó ni la Índia, amb una llei d’Educació feta per docents enlloc de per polítics.

La d’ahir és la primera d’un cicle de xerrades organitzades per l’ANC que seguiran amb una sobre l’esport a Catalunya.

Publicat el 3 de maig de 2013 a les 18:15 per Vicenç Moliné