Seguim, seguirem! Fent poble, fent república

En les passades eleccions municipals el grup local d’Esquerra Republicana hem aconseguit 701 vots i ens hem consolidat com la tercera força més votada a Castellbisbal.

Publicitat

Per això, volem donar-vos-en les GRÀCIES. Gràcies per confiar en el projecte republicà que aposta pel benestar de les persones, les entitats, la indústria, l’esport, la tradició i la cultura catalana. Gràcies per confiar en un equip compromès, transparent i coherent que treballa sota els valors de llibertat i justícia social.

Malgrat que no hem repetit els bons resultats dels comicis anteriors– la qual cosa ens ha fet perdre un regidor- hem millorat molt en veïnats com el de Can Santeugini; no és casualitat: al llarg d’aquests quatre anys hem treballat tant des del govern com en l’oposició per a tot el municipi i en especial per a les urbanitzacions. Hem escoltat les seves necessitats, acostant la realitat del centre a cada racó.

Publicitat

Som un grup municipalista que seguirà treballant per ser mereixedors de la vostra confiança. I també som republicans, conven- çuts que és des de les places i els carrers on segueix la lluita.

Transparència i regeneració democràtica

Creiem necessari, per transparència i coherència democràtica, explicar-vos les reunions que hem tingut amb les altres forces polítiques amb representació a l’Ajuntament, per formar govern.

Val a dir que l’assemblea local d’Esquerra va traslladar a l’equip negociador tres opcions o escenaris possibles.

1- Quedar-nos a l’oposició. Aquesta opció no era prioritària, ja que des d’Esquerra tenim voluntat de governar i d’arribar a fer un a pacte estable per tot el mandat.

2- Negociar un canvi de govern. Ens proposen l’opció de canvi que, per a nosaltres, era una opció real, perquè creiem que cal una regeneració democràtica: Castellbisbal necessita un canvi, tants anys de mandat del mateix alcalde no pot ser bo. La negociació i el pacte implicaven arribar a un acord de les tres forces independentistes per canviar un alcalde que porta 20 anys governant. Aquesta opció no va arribar a bon port, tot i haver-nos reunit amb el PSC, la CUP i amb JxC, diversos cops durant les dues setmanes de negociació. Entenen -i és molt legítim- que va primar més no pactar amb els socialistes que l’opció de regeneració democràtica que ens proposàvem.

3- Entrar al govern amb Alternativa. Aquesta opció, per a nosaltres, prioritària, ja que ens permetia portar part de les nostres propostes del programa electoral a terme, amb un govern segurament amb una majoria estable de 9 regidors o més, que dibuixava un govern fort i estable on els partits independentistes podríem portar a terme les nostres propostes pel poble i per la República.

D’entrada en la primera reunió amb Alternativa, ens comuniquen que no negociaran cap acord de govern amb nosaltres si el nostre cap de llista, en Toni Pons, no renuncia a l’acta de regidor, i ens concreten que, si plega, la negociació la reprendríem des del punt del trencament del pacte per part d’Alternativa de fa dos anys.

Com podeu entendre aquesta exigència per part d’Alternativa va encetar un debat intern molt intens, que va portar-nos a oferir en una segona reunió amb Alternativa que el Toni entrés al govern i, en un termini de màxim sis mesos, renunciaria a l’acta de regidor pel seu sentit de compromís amb Castellbisbal. Aquesta opció Alternativa no la va acceptar, van tornar a exigir la dimissió del Toni.

Davant d’aquesta intransigència d’Alternativa, el dijous 6 i el dilluns 10 convoquem a tots els nostres militants a assemblees extraordinàries on, en una decisió que l’honora, en Toni planteja que si ell ha de ser un obstacle per arribar a un acord que nosaltres creiem que és positiu per al poble, fa un pas al costat perquè accedim a la demanda d’Alternativa. En aquest punt traslladem el mateix dijous 6 a la CUP i el divendres 7 a JxC, que estem disposats a fer un bloc independentista per negociar un acord de govern amb Alternativa. Ens reunim les tres forces el dimarts 11 i, inicialment, la CUP ens diu que accepten la proposta, les representants de JxC s’hi incorporen una mica més tard i traslladen que no volen formar part d’aquesta negociació perquè arriba tard. JxC trenca la unitat independentista i llavors la CUP també es retira de l’acord.

Finalment el dijous 13 tenim la tercera reunió amb Alternativa i se’ls comunica que acceptem la seva petició que el Toni renunciï a l’acta de regidor, per començar la negociació per formar un govern amb majoria. En aquest punt Alternativa es desdiu del seu oferiment de negociació, amb arguments poc consistents. Un punt que ens va sorprendre és que es negaven a signar cap acord a favor de la República semblant al que sí que van signar fa quatre anys. Creiem que és un pas enrere per part d’Alternativa, que deixa en entredit el seu compromís amb el país i la República i creiem que els seus votants independentistes es sentiran decebuts.

Les decisions de tots els partits són, per a nosaltres, comprensibles, fruit de les decisions de les seves assemblees i per descomptat les acceptem, tot i que moltes no les compartim.

Podríem tenir un govern fort amb una majoria estable amb partits independentistes donant suport a Alternativa, però creiem que, un cop més, la falta de cultura de pacte per part d’Alternativa i la nul·la voluntat de pactar amb nosaltres tot i que vàrem acceptar una exigència tan dura, els ha portat a tenir un govern feble i en minoria. Potser amb algun partit que li farà de crossa aprovant pressupostos i inversions, i amb una Esquerra a l’oposició, amb voluntat d’arribar a acords que millorin la vida de la gent de Castellbisbal i treballant per ser una opció de canvi real.