Seguim amb el Covid-19

Hem de ser conscients que la pandèmia del virus COVID-19 que estem vivint, conegut popularment com coronavirus, ha vingut sense adonar-nos-en i per quedar-se entre nosaltres. Seguirà present i, com individus, famílies i comunitat; hem de fer tot el possible per reduir la seva transmissió. Això vol dir que haurem de modificar la forma en que vivim les nostres vides, en algun sentit que, a dia d’avui, encara no sabem. La solució vindrà del món de la ciència, quan els científics trobin la vacuna i els medicaments per un tractament adequat, que ens farà més fàcil la convivència amb aquest nou virus amb qui compartirem les nostres vides d’ara en endavant, amb una nova normalitat. I del món polític i econòmic, ja que la crisi és econòmica també.

Publicitat

Per altra banda les persones no estem preparades psicològicament per viure amb aquesta incertesa de l’ara i de quines seran les nostres necessitats de futur, per això estem en crisi. El que sí sabem és que quan en sortim, no estarem com quan hi vam entrar. El després no serà igual que l’abans. De moment ho vivim aflorant  una muntanya d’emocions ben diverses: por, incertesa, tristesa, unió, força, pertinença, solidaritat…

Com Alternativa per Castellbisbal, dins de la nostra responsabilitat de govern, el primer és donar el nostre més sentit condol, i tot el nostre suport, a les persones que han perdut algun familiar; tant pel fet com per la forma en que ho han hagut de fer condicionats pel COVID-19. També agraïm a tot el personal sanitari, policia, voluntaris, serveis socials i resta de treballadors de l’Ajuntament per la seva dedicació en moments tant difícils per fer front a aquest tsunami. I com no, a tota la població, que vivint aquest confinament de forma tant disciplinada, ha impedit que els danys fossin molt pitjors.

Publicitat

No ens venen moments fàcils, ja que el virus ha arribat acompanyat d’una crisi econòmica, confirmada per les dades del 30 d’abril publicades per l’Institut Nacional d’Estadística, amb una baixada de preus del -0,7% i una baixada de l’activitat (producte interior brut) del -5,2% el primer trimestre del 2020.

I MENTRESTANT QUÈ?.

Castellbisbal no es aliè aquesta crisi sanitària, social i econòmica. Moltes persones s’han vist afectades a nivell de salut i han perdut familiars. D’altres han perdut la feina, fent trontollar la seva estabilitat socioeconòmica. En major o menor mesura, tothom estem afectats per aquesta pandèmia.

La resposta que donem des del govern d’Alternativa per Castellbisbal i Junts per Catalunya consisteix en posar al centre de les nostres actuacions la part essencial de la nostra societat: les persones. Així ho hem fet sempre, fem i farem. Quan es pren una decisió com aquesta, amb compromís, cal ser-ne conseqüents sense actuacions buides de contingut ni discursos per quedar bé.

Concretament estem treballant amb tots els grups polítics del consistori per aprovar, en el proper ple extraordinari del 8 de maig de forma unànime, un fons de 600.000€; 300.000€ per ajuts socials, 100.000€ per protecció / informació de la ciutadania i 200.000€ pel comerç i l’empresa. L’objectiu no és altre que recuperar i enfortir la nostra ciutadania.

Informar i sensibilitzar a tothom amb campanyes que estem fent, i preparant pels propers dies, basant-nos en criteris tècnics per incidir en els aspectes més essencials. Potser cal incidir més en rentar-se les mans que no pas en les mascaretes, tal com va fer a la roda de premsa del 30 d’abril el Ministre de Sanitat al fer referència 6 cops al rentat de mans i cap a les mascaretes.

Hem visitat a 115 persones de més de 65 anys soles que no havíem pogut contactar per altres vies, per tal de vetllar pel seu estat i oferir els nostre suport i  serveis. Hem ampliat la teleassistència per a gent gran del municipi. Fem especial atenció a la violència de gènere, posant a disposició de les víctimes noves vies de contacte a través del comerç. Mitjançant els educadors de Medi Obert, del servei d’atenció al jovent, contactem amb joves fent èmfasi en l’acompanyament i gestió emocional. Tots els serveis socials estem més atents que mai als usuaris i, especialment, als nous que genera aquesta crisi.

En ensenyament hem promogut activitats a distància amb l’Escola Municipal de Música, l’Escola Bressol La Caseta, i l’Espai d’Adults per tal de mantenir el contacte amb l’alumnat i les famílies. També donem connectivitat als alumnes de primària, secundària i batxillerat que no disposen d’equips i no els arriba els de la Generalitat.

Donem suport a iniciatives de voluntariat de tot tipus, des de subministrar aliments  fins a bates pel personal del CAP.

Reforcem el servei d’assessorament a empreses sobre mesures disponibles per fer front a la crisi, fent un seguiment personalitzat des del primer dia de l’estat d’emergència.

La Policia Local ha fet i fa controls, amb més de 100 identificacions de persones que incomplien el confinament, posant en risc la seva salut i la de tots.

Garantim l’accés a serveis bàsics a tota la població, paralitzant qualsevol procés de tall de subministrament. Hem reduït el servei de bus urbà, donat la forta baixada dels usuaris, però mantenint tota l’amplitud d’horari de servei i adaptat a les mesures de seguretat per evitar contagis.

A nivell organitzatiu intern hem dotat de teletreball a més de 70 usuaris per tal de poder seguir donant serveis a la ciutadania, adaptant-nos a la nova realitat que ens ha portat el virus. També hem aplicat procediments de desinfecció de les dependències municipals i escoles, per tal de adaptar-nos a les noves exigències tècniques requerides per fer front al virus.

En via pública vam començar a desinfectar els carrers, parcs i clavegueres el primer dia de proclamar-se l’emergència, aplicant procediments i productes amb les indicacions tècniques adequades.

 

Això només són alguns exemples del que fem per tal de, com dèiem abans, recuperar i enfortir la nostra ciutadania. D’aquesta ens en sortirem, segur; però només si anem tots plegats.