Sant Jordi

Sant Jordi de Bernat Martorell. 1430

La Diada de Sant Jordi a Catalunya és una festa que se celebra el 23 d’abril amb el Dia del Llibre i la Fira de les Roses, símbols de la cultura i l’amor, i és també una jornada que reivindica la cultura catalana. És el dia dels enamorats, i per això des del segle XV és costum regalar una rosa vermella «com la sang» a l’estimada. A la dècada de 1930 s’hi afegí el costum de regalar un llibre al noi, amb motiu del dia del llibre.

Publicitat

El culte a Sant Jordi es va estendre plenament a tots els Països Catalans durant l’edat mitjana, per bé que al segle VIII ja n’hi havia devoció. I des de l’any 1456 és el patró oficial de Catalunya. Tot i que la festa se celebrava amb més intensitat o menys des del segle XVI, és al final del XIX, amb el moviment polític i cultural de la Renaixença, quan s’instaurà Sant Jordi com la diada patriòtica, cívica i cultural més celebrada a Catalunya.

El 1929, en plena Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters van sortir al carrer i la iniciativa va tenir tant èxit que es va decidir canviar la data de la celebració. El nou Dia del Llibre seria el 23 d’abril, una data primaveral i que, a més, coincidia amb els aniversaris de l’enterrament de Miguel de Cervantes i de la mort del dramaturg William Shakespeare, el 1616. A més, Josep Pla, el 1981, també morí en la mateixa data.

Publicitat

Ja de bon començament, la festa va contribuir a donar un impuls fort a la producció editorial catalana i encara avui conserva aquesta essència. I ha estat tan gran la transcendència de la diada catalana que el 1995 la conferència general de la UNESCO va declarar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor.

Quin tou de detalls s’aprenen a la Wiquipèdia!

Vegem la Diada de Sant Jordi a Castellbisbal. En un sondeig fet a corre-cuita, trobem que la primera parada de llibres que va sortir de la botiga va ser la de La Barretina…

La instauració de Sant Jordi en la seva forma actual de festa popular celebrada multitudinàriament a la plaça i als carrers adjacents es va iniciar i va anar creixent durant els anys de la Transició a la Democràcia. Per tot això, és la festa més representativa de la defensa de la llengua catalana.

És significatiu que la primera revista de Castellbisbal, d’actualitat i d’opinió, l’Arada, es presentés el dia de Sant Jordi del 1978, a la plaça, en una parada feta per a l’ocasió. Sortia a l’empara de la llavors acabada de legalitzar Associació de Veïns, i en la seva presentació escrivien que pel Sant Jordi anterior havien realitzat la seva primera acció donant suport a la campanya Volem l’Estatut!

Quin llarg i ambiciós recorregut fins arribar a aquest Pacte Nacional pel Referèndum per a la Independència que reivindiquem aquest Sant Jordi 2017.

Llibres i roses, doncs, i tantes coses més!

Tribuna política publicada per PDeCAT Castellbisbal el 16 d’abril de 2017

  Share:

Author: Albert Miralles