Roben la pancarta en suport als presos polítics el dia que es vota una moció per treure-la

La pancarta ubicada a la barana de l’Ajuntament

La pancarta en suport als presos polítics ubicada a la barana de l’Ajuntament va ser robada -per tercera vegada, segons va explicar l’alcalde Joan Playà- abans que es celebrés el Ple municipal en que es va votar una moció de Ciutadans i el PSC demanant a l’equip de govern que la retirés, juntament amb tots els llaços grocs i la resta de simbologia política present als espais públics.

Publicitat

La moció, impulsada per Ciutadans i retirada de l’anterior ple municipal per pactar-ne els continguts amb el PSC, apunta que des de l’inici del procès, l’any 2010, s’ha aplicat “una política radicalment oposada a la preservació de la pau social”.

En aquest sentit, explica que “no es respecta el patrimoni del poble, com és la farola de la Plaça de l’Església o la barana del carrer Pi i Margall, permetent un ús partidista dels espais públics que impedeix la pluralitat política, essencial en democràcia”.

Publicitat

Segons el regidor de Ciutadans, Juan José Montes, aquesta simbologia en els espais públics fomenta els “enforntaments”, i per “evitar que hi hagi cap desgràcia”, cal fer respectar les normatives i mantenir els espais públics lliures de simbologia partidista.

El portaveu del PSC, David Vidal, va condemnar ambdós nacionalismes i va afegir que “l’espai públic és de tots, com ho són els edificis municipals, i no hi caben els llaços grocs, que exclouen una gran part de la població, a Castellbisbal concretament el 55%”.

Així, va demanar a l’equip de govern “evitar qualsevol pràctica que vulneri el dret a la convivència ciutadana, sempre respectant els drets individuals”.

Des del PDCat, el regidor Martí Ribas va defensar els llaços grocs al·legant que “no representen cap partit, només representen la voluntat que els polítics presos de forma injusta siguin alliberats”. Ribas va acabar el seu discurs amb un avís al PSC pel to de la moció, que va considerar “molt de l’estil de Ciutadans”. “No perdeu l’estil propi i vigileu amb qui us ajunteu”, va afegir.

Toni Pons, d’ERC, va demanar “que es torni a posar la pancarta dels presos polítics fins que els nostres exiliats i presos polítics tornin a casa”, recordant que “no estem faltant al respecte a ningú quan pengem llaços grocs. Hem d’obrir l’espai públic a totes les ideologies, no prohibir-les”.

Finalment, des d’Alternativa per Castellbisbal Joaquim Sardà va lamentar l’ús partidista que es fa del conflicte entre Catalunya i Espanya i la deriva autoritària de les institucions de l’estat espanyol. Per la seva banda, el regidor de Patrimoni Urbà, Salvador Segura, va lamentar que es malmeti patrimoni urbà com el Fanal de l’Església.

L’alcalde Joan Playà va tancar el debat avançant que es tornarà a posar la pancarta robada i defensat que la posició de l’Ajuntament ha de ser un reflex de les eleccions municipals, no les darreres eleccions celebrades. Així, va sumar-se a l’argument que els llaços grocs no estan a favor ni en contra de la independència, sinó a favor de la llibertat dels presos polítics. En aquests sentit, va defensar que l’espai públic ha d’estar disponible per expressar qualsevol posició política.

La moció va ser finalment rebutjada amb els vots en contra d’Alternativa, ERC i el PDCat i els vots a favor dels seus promotors, Ciutadans i el PSC.

Publicat el 31 de Maig de 2018 a les 9:00 per Vicenç Moliné

 

Publicat el 31 de Maig de 2018 a les 10:00 per Vicenç Moliné