Respecte

Com passa cada quatre anys, ens trobem de nou en un escenari preelectoral en el qual alguns partits polítics tenen la necessitat imperiosa de començar a córrer, mesos abans de l’inici de la campanya electoral, perquè tenen molta presa per aconseguir convèncer als ciutadans sobre com de bé ho farien ells i com de malament ho està fent el govern actual, que bons que son ells i que dolents que son els altres i, fins i tot, alguns intenten donar lliçons sobre els valors que  defensen (ara), intentant desacreditar les actuacions d’altres partits o començant a incidir directament en persones concretes a les quals interessa començar a “desgastar” políticament. 

Publicitat

La campanya electoral per nosaltres no començarà fins l’abril del 2023 i per tant, fins llavors, seguirem treballant pel nostre poble cada dia, atenent les necessitats de totes les persones i continuant amb la planificació i tramitació d’alguns dels projectes pendents més importants que, com a conseqüència de la pandèmia i els seus efectes, agreujats per la guerra, han sofert un endarreriment considerable en la seva execució i es preveu un increment de costos que pot afectar els pressupostos inicials.  

Avui, però, no podem deixar passar per alt els comentaris fets pel PSC i ERC respecte la Festa Major perquè, lluny de les diferències polítiques que ens separen, es permeten fer una sèrie de comentaris amb l’objectiu de desprestigiar tant el govern com l’alcalde, a partir d’una informació falsa, que convida a reflexionar sobre el tarannà d’aquests partits polítics i principalment de les persones que al capdavant els representen. 

Publicitat

La Festa Major ha estat un èxit, efectivament. I ho ha estat gràcies a un treball conjunt, en el qual tothom ha jugat el paper que li correspon per fer realitat les propostes i il·lusions de molta gent. Ja sabem que els partits polítics de l’oposició no adjudicaran ni tant sols una petita part d’aquest èxit al govern municipal. “Tot ha estat un èxit però l’equip de govern ho ha fet fatal”, aquest podria ser el resum del seu argumentari. No cal ser massa llest per entendre la finalitat d’aquesta crítica. Ho entenem i ho entomem, perquè és evident que cal treure rèdit polític de tot allò que surt bé, perquè si surt malament ja sabem qui en serà el responsable únic.

És el joc de la política local, que algunes persones pretenen dominar com poden, però que sovint posa en evidència tantes mancances i contradiccions que alguns acabem sentint una certa vergonya aliena. Cadascú és com és i tothom té una visió personal de com es veuen les coses, per això existeix la confrontació d’idees, les diferents formes de fer i les visions que podem projectar sobre els desitjos, valors o sentiments. Ara bé, cal anar amb molta cura quan el llop es posa sota la pell del xai, amb l’objectiu de fer-se passar per allò que no és, intentant desprestigiar al seu adversari amb arguments que només fan que evidenciar les seves pròpies misèries.

Que parlin de manca de sentiments cap a la Festa o les entitats, precisament uns partits que tant van fer per carregar-se la cultura al nostre municipi és, si més no, d’un cinisme innat, que ja va en l’ADN d’algunes persones i partits polítics, per molt que ara el vulguin maquillar. Tothom que forma o ha format part d’alguna entitat local, recordarà quins han estat els moments més crítics a la nostra cultura local i curiosament sempre coincidint sota el mandat del PSC.   

El PSC i ERC afirmen que l’alcalde no hi era a la Festa Major i aprofiten per afirmar que això és una falta de respecte i empatia cap al poble. En primer lloc manifestem la nostra tristor al comprovar que, malauradament, alguns partits tornen a caure en errors passats (dels quals pensàvem havien aprés) com ara fer servir la mentida i la calumnia per intentar menyscabar l’honor o el prestigi de certes persones o partits polítics que consideren adversaris a batre, sigui com sigui. 

Durant la setmana de la Festa Major i per motius personals i de conciliació familiar, l’alcalde va fer vacances, però això no vol dir que no hi fos o que no participés en alguns dels actes programats. Així, se’l va poder veure per exemple a l’empaita foc infantil de divendres o en els actes de recreació històrica i el concert vermut de dissabte. A més, com a Institució, l’Alcaldessa en funcions, la Susanna Solé, el va substituir durant aquells dies i va estar present en la pràctica totalitat d’actes que es van celebrar. Només per això, ja caldria una rectificació o una disculpa per part d’aquests dos partits polítics que menteixen impunement.

El PSC afegeix, a més, que “la política local és fer poble: participar en totes les activitats…”. Quan llegim aquesta afirmació és quan més ens hauria de preocupar aquest “llop amb pell de xai” en el qual s’està convertint aquest partit que, si segueix així, fins i tot serà capaç de renegar del seu propi nom en les propers eleccions municipals per mirar de “fer passar bou per bèstia grossa” davant de tota la ciutadania. 

Ara podríem aprofitar per criticar les nombroses absències d’algunes persones que encapçalen llistes polítiques en molts actes culturals, socials o esportius, i fins i tot llistar la quantitat de vegades que no assisteixen a reunions de caire polític, en les quals haurien de participar per la pròpia representació legal que ostenten. 

També podríem qüestionar què resulta més o menys respectuós: si no assistir a un determinat acte o bé aparèixer només el temps indispensable per fer-se una foto, penjar-la a les xarxes i tot seguit desaparèixer als deu minuts de començar l’acte. Perquè d’aquestes podem explicar-ne unes quantes.

Si ara resulta que l’estimació al poble es mesura per la “participació a totes les activitats” la cap de llista del PSC no és pas el millor exemple a seguir, perquè una cosa és el que escriu i l’altre el que en realitat fa. Clar que això ara canviarà, perquè ja estan en campanya i els veurem fent acte de presència en tots els esdeveniments. Això és respecte cap al poble o bé una presa de pel?    

Dedicar 24 hores al dia a una responsabilitat política no ens fa aliens a la necessitat d’intentar conciliar les nostres vides privades. Això ho saben molt bé les persones que es dediquen a la política local i per això no haurien d’utilitzar determinades estratègies, que se’ls poden tornar en contra, per intentar aconseguir un rèdit polític d’una forma tant miserable i intrusiva. 

No volem entrar en aquest joc, però no callarem davant d’informació, comentaris i afirmacions farcides de mentides, demagògia o que pretenen menyscabar valors o sensibilitats personals o col·lectives. Acceptar la crítica no vol dir guardar silenci quan es menteix per argumentar una informació o posicionament polític.    

És evident que assistim a un canvi en les formes de fer, comunicar i relacionar-se d’alguns partits polítics. Uns suavitzen el vocabulari o intenten guardar les formes, altres son més incisius o bel·ligerants. Aquests partits potser pensen que la gent és ingènua, que no té memòria, que no distingeix entre veritat i fals i, és clar, ja s’avancen a fer un discurs per generar un cert estat d’opinió perquè tothom, com un ramat, sapiguem quina opció política ens convé com a poble. A les persones, a les entitats i a un poble, se’ls estima actuant sempre amb honestedat i honradesa. Sense aprofitar-se del càrrec en benefici propi o de familiars i amics i sabent estar sempre al costat de les persones que més ho necessiten, però atenció: de totes les persones, no tan sols d’aquelles que ens son més afins.