Recomanacions literàries pel mes de novembre

Les propostes literàries de la Biblioteca Josep Mateu i Miró per aquest mes són:

Publicitat

La Substància del mal, de Luca D’Andrea. Rosa dels vents

L’autor Luca D’Andrea, després de provar sort en el món de la literatura infantil i adquirir cert èxit com a guionista de la sèrie documental Mountain Heroes, ha sorprès el món editorial i el públic general amb aquesta obra que ja podem dir que ha sigut un dels èxits del darrer estiu.

Publicitat

El novel·lista italià (Bolzano, 1979)  inspirat per la regió muntanyenca d’on és originari (on encara viu i hi exerceix de professor) i també influït pel seu últim documental, finalment va idear i donar forma a aquest thriller ple de girs inesperats, en que  la sospita va passant de personatge a personatge, mentre el lector -com el personatge- poc a poc s’obsessiona amb la trama i s’endinsa cada com més en el relat.

La història es desenvolupa a les Dolomites, zona situada als Alps orientals gairebé tocant a Àustria, paratge de gran bellesa ideal per als amants de la tranquil·litat, però també per als entusiastes de l’escalada.

Allà els petits pobles conserven les seves tradicions, però també els seus secrets… Això ho descobrirà en Jeremiah Salinger quan, acabat de traslladar al poble d’origen de la seva muller, pateix un greu trasbals.

Malsons i estranyes idees li ronden pel cap des d’aquell moment, totes relacionades amb un terrible crim sense resoldre succeït anys enrere.

La gent de la zona l’adverteix “Sempre és així. A les glaceres, primer sents la veu de la Bèstia i després et mors”.

Cal destacar que properament aquesta novel·la, que ja ha sigut traduïda a 35 idiomes, serà adaptada a la televisió en format de sèrie.

 

 

El Simpatizante, de Viet Thanh Nguyen. Seix Barral

Arribar i moldre… És una expressió que defineix perfectament aquesta novel·la de debut de l’autor Viet Thanh Nguyen guardonada amb, entre altres, el Premi Pulitzer 2016.

I si és veritat que l’autor vietnamita (Ban Me Thuot, 1971) ha debutat en el gènere novel·lístic amb aquesta obra, els seus textos, moltes vegades en format de contes, ja havien estat publicats tant a revistes especialitzades com  diaris, ja que la qualitat dels escrits, apart del talent innat, es recolzen en els estudis que va dur a terme de filologia anglesa i estudis ètnics a la Universitat de Berkeley.

Però aquesta novel·la no és un conte, ens parla de la Guerra del Vietnam i les seves conseqüències, fet que l’autor coneix de primera mà, ja que ell mateix va ser un refugiat de guerra a l’edat de quatre anys, junt amb la seva família, en un camp d’internament  a Pennsilvània.

Viet Thanh Nguyen tracta d’allunyar al lector de la visió que donen els Estats Units d’aquest conflicte, un punt de vista que s’ha estès de manera global (sobretot al món occidental) a causa de les moltíssimes pel·lícules que durant anys han envaït els nostres aparells de TV i cinemes. L’autor dona veu als veritables protagonistes i afectats, el poble de Vietnam, mitjançant el personatge principal de l’obra, un agent doble.

Aquest text en format de thriller ens porta una història d’espies en que el protagonista comprèn les raons dels uns i dels altres per fer la guerra i es debat entre les seves lleialtats, mostrant que la línia entre “bons i dolents” no és tan clara com ens volen fer creure les grans potències.

 

 

Escape book: el secreto del Club Wanstein, d’ Ivan Tapia. Lunwerg ed.

Per acabar les recomanacions literàries d’aquest mes us proposem un llibre que no és una novel·la a l’ús, es tracta d’un joc d’escapament.

En aquest escrit, Ivan Tapia ha utilitzat l’amplia experiència professional adquirida en l’àmbit del Team Building (recordem que és el fundador de “Cocolisto”, empresa especialitzada en l’oci intel·ligent que treballa per a importants marques comercials).

L’autor també és el director de l’espectacle “Escape show”, obra teatral que es va presentar a Castellbisbal a principis de maig del 2017 i que va tenir gran afluència de públic (on qui escriu aquestes línies s’ho va passar força bé, sigui dit de passada).

Qui tingui experiència en scaperooms ja es pot imaginar que és trobarà: una sèrie d’enigmes que posaran a prova l’enginy de cadascú per tal de poder avançar en l’aventura.

L’argument de l’obra ens situa com a companys involuntaris de la periodista Candela Fuertes, tancada en un laberint maquiavèl·lic pel poderós Club Wanstein, on estarà en greu perill per tafanejar en assumptes que involucren a persones poderoses… Podreu escapar-vos-en?

Ei! No s’hi val a fer trampes!

 

  Share:

Author: Albert Miralles