Recomanacions literàries pel mes de març

Les propostes literàries de la Biblioteca Josep Mateu i Miró per aquest mes són:

Publicitat

Un abril prodigiós, d’Elizabeth von Arnim. Viena.

Sumant-nos a la celebració del Dia internacional de les Dones, la nostra primera recomanació la dediquem a la novel·la Un abril prodigiós publicada l’any 1922 i versionada cinematogràficament dues vegades (1935 i 1992). L’obra és un crit a la llibertat femenina a través de les seves quatre protagonistes, que deixen l’Anglaterra freda i gris per passar 30 dies d’abril en un fantàstic i paradisíac castell italià. Allà prendran consciència que la seva funció al món no és limitar-se a ser les dones de (després d’haver estat les filles de, i tot just abans d’esdevenir les mares de), viure en i per als altres, sinó viure per elles mateixes, viure les seves vides. Elizabeth von Arnim (Sydney, 1866 – Estats Units, 1941) ens ofereix una obra ben escrita amb autèntic humor anglès que ens permet passar una bona estona.

Publicitat

 

Zorba el griego, de Nikos Kazantzakis. Acantilado.

Nikos Kazantzakis (Creta, 1883 – Alemanya 1957) ha estat possiblement l’escriptor-filòsof grec més rellevant del segle XX i el que ha estat traduït a més llengües. No és, però, fins a l’estrena de la versió cinematogràfica d’aquest llibre l’any 1964 quan la seva obra fou més coneguda entre el públic, sobretot per Zorba el grec i també per L’Última temptació de Crist. L’obra es va publicar l’any 1946 i narra la relació que s’estableix entre un jove anglès que hereta una petita propietat en una illa grega i un home grec de mitjana edat anomenat Zorba, de costums primitius però ple de vitalitat i d’il·lusió per la vida. A través de la singular filosofia de vida d’aquest personatge, el jove pren consciència de la seva avorrida vida i es disposa a disfrutar de la seva nova existència. L’any 1957, Kazantzakis va perdre per un sol vot el Premi Nobel davant l’escriptor Albert Camus.

 

 

I ens vam menjar el món, de Xevi Sala. Columna

És l’obra guanyadora del Premi Prudenci Bertrana l’any 2016, escrita pel periodista Xevi Sala que també ha publicat l’assaig A l’altre barri. Vint-i-cinc anys de la Font de la Pólvora, suburbi de Girona i les novel·les Les causes perdudes, amb la qual va quedar finalista del Premi Prudenci Bertrana l’any 2010, i En la pell d’un mort, la seva anterior novel·la.

A través d’un relat divertit i emotiu, el periodista ens transporta a la base nord-americana de Loran a l’Estartit. Hi coneixerem les aventures de dos personatges oposats: l’un és Elias Barrera, un sergent de l’exèrcit dels Estats Units  que arriba a l’Estartit per assistir al funeral del seu pare i recollir l’antiga bandera familiar; l’altre és Gori Vila, un pescador i militant comunista, amb el qual el sergent s’haurà d’entendre si vol recuperar la bandera. Coneixerem també la increïble història que el pescador va viure amb Kirk Barrera, el Soldat Imperial, l’home que va salvar tot un país. Malgrat les diferències dels dos personatges entre ells naixerà una bona amistat. En el relat també desfilen personalitats com Kirk Douglas, Santiago Carrillo, Josep Pla i Dalí.

 

Chicos y chicas, de Soledad Puértolas. Anagrama.

Soledad Puértolas (Saragossa, 1947) és una de les escriptores més rellevants de la literatura espanyola contemporània amb una àmplia producció literària en narrativa (novel·la, relats, assaig, entre d’altres). Ha rebut diversos premis com ara el Planeta l’any 1989 amb Queda la noche i l’Anagrama de ensayo l’any 1993 amb La Vida oculta, i és membre de la Real Academia Española des del 2010. Amb l’obra Chicos y chicas l’autora ens presenta un recull d’11 relats narrats en tercera persona sobre les relacions entre homes i dones: simples i passatgeres, complexes, de parelles consolidades, entre persones de diferent edat, entre casats i separats, fidelitats i infidelitats… Amb una narrativa natural, senzilla i elegant no tindrem excusa per dir que no tenim temps de llegir!

 

 

 

 

Author: Albert Miralles