Recomanacions literàries pel mes de juliol

Les propostes literàries de la Biblioteca Josep Mateu i Miró per aquest mes són:

Els escarxofats, de Michele Serra. La Campana

Publicitat

Com en un monòleg intern, Michele Serra dóna veu a un pare que explica, en 150 pàgines carregades d’afecte, dubtes, tendresa i ironia, l’abisme que el separa de seu fill de 19 anys.

Quan s’és vist un món on els vells treballen i els joves dormen?
En general dormen quan la gent està desperta, i estan desperts quan l’altra gent dorm.
Són els escarxofats. Els fills adolescents.

Publicitat

On ens vam perdre? I, per retrobar-nos, ¿n’hi haurà prou amb la desesperada invitació que el pare fa reiteradament al fill perquè l’acompanyi a fer una excursió a la muntanya? Michele Serra aconsegueix un retrat impecable tant dels fills com dels pares.
Els escarxofats és una novel•la còmica i al mateix temps una història d’amor impregnada de nostàlgia. Però, per damunt de tot, és un petit monument a una generació que s’ha instal•lat horitzontalment al món.

ÀNIMA, de Wajdi Mouawad. Edicions del Periscopi

Quin mal que fa l’Ànima de Wajdi Mouawad… L’obra vessa de dolor, horror, cruesa i devastació, però està narrada amb tantíssima sensibilitat que trasbalsa com un malson gravat amb foc a la memòria. La monstruositat no té paciència i irromp al principi de la novel•la amb el brutal assassinat de l’esposa de Wahhch Debch, destapant en ell un instint salvatge que ja no es podrà treure de sobre. Des d’aleshores, aquesta mort execrable i aberrant l’acompanyarà en una cursa per atrapar l’home que ha acabat amb la felicitat d’unes vides innòcues.

Wahhch Debch vol mirar l’assassí als ulls i espolsar-se una culpabilitat que no entén, però que li rosega les entranyes. Amb aquesta fita, recorrerà les reserves índies on s’amaga el criminal i travessarà la frontera entre el Canadà i els Estats Units. A mesura que avança, va destapant els records infernals que havia enterrat quan era petit i gairebé no tenia consciència. El periple de Debch és un viatge pertorbador per les tenebres de l’existència humana, que posa en dubte la racionalitat de les persones i n’extreu la vessant més bestial.

I per explicar tanta barbàrie, res millor que fer-ho amb veu d’animal. Cada episodi de les dues primeres parts del llibre està narrat per una bèstia diferent, que topa amb els passos de Debch i exerceix de testimoni de la història. Des de la fredor impulsiva de cada espècie, Mouawad desplega una narració indomable que supura originalitat i creix pàgina rere pàgina.

Catalanes todos, de Javier Pérez Andújar. Ed. Tusquets

Catalanes todos recrea les vicissituds d’una sèrie de personatges que Pérez Andújar va crear l’any 2002. És un grup heterogeni format per un reverend, un conspirador, una mèdium i un ferit de guerra, que, entre d’altres, es coneixen a l’exèrcit de Franco durant la guerra civil i, en retornar a Barcelona, es creuen amb els personatges històrics que van conformar l’evolució de la societat catalana del franquisme a la Transició.

A través de les peripècies de Juanito Oliva, Santiago Salvatierra, Leopoldo Roca o Rosa Codolls, Pérez Andújar construeix una trama sarcàstica de la societat dels últims 75 anys. L’autor ha refet el text original aparegut de principi a fi, afegint-hi a més a més un llibret inèdit, en clau d’obra teatral.

Un hombre llamado Ove, de Frederik Backman Ed. Grijalbo

Ove no es el típic veí amb el que et ve de gust trobar-te. És un rondinaire, un pesat que insisteix fins a l’exageració en mantenir l’ordre i la disciplina, és un solitari resentit a qui el destí li ha pres massa coses. No obstant, en la vida d’Ove alguna cosa està a punt de canviar. Una sèrie de circumstàncies casuals li va retornant poc a poc la fe en el gènere humà. I, al mateix temps, les persones que l’envolten comencen a comprendre que el seu barri no seria el mateix sense el rondinaire d’Ove. Seria un lloc més fred, menys solidari i, encara que sembli mentida, també molt menys divertit… perquè, al final, tot el món s’estima a l’Ove.

Fent clic al botó “Reservar” sota de cada imatge, s’accedirà a la biblioteca virtual per a fer-ne la reserva, i passar a recollir el llibre per la biblioteca. També el pots comprar a través dels enllaços següents: