Prop de 1,5 milions d’euros del pressupost municipal depenen de l’impost de la plusvàlua

La sentència del Tribunal Constitucional anul·lant l’impost de la plusvàlua, un dels elements fonamentals en el finançament dels ajuntaments, va deixar a finals d’octubre prop de 1,5 milions d’euros d’ingressos previstos en el pressupost municipal, gairebé un 7% del total, en l’aire.

Publicitat

L’anunci de la sentència, abans no es publiqués integra, va generar molta incertesa doncs la llei contempla que aquest tipus de decisions permetin reclamar el pagat des de fa quatre anys. Tot i això, la sentència del Constitucional va deixar clar que només poden recuperar-ne l’import aquells que haguessin començat una reclamació abans de la publicació de la sentència i en paral·lel, el govern espanyol ha publicat ràpidament un decret corregint els punts anul·lats pel Constitucional i que entrarà en vigor demà mateix.

Des del consistori apunten que malgrat que la previsió d’ingressos per aquest impost és de 1,44 milions d’euros anuals segons el pressupost actual, enguany ja se n’havien recaptat 1,6 milions i l’impacte que la decisió del tribunal i la nova legislació que aprovi el govern condicionarà la preparació del pressupost municipal per a l’any vinent, que s’està negociant a hores d’ara un cop aprovades les ordenances fiscals.

Publicitat

En aquest sentit, des de l’ajuntament consideren que la limitació a les reclamacions de l’impost detallada en la sentència del Constitucional hauria de fer que le reclamacions relacionades amb l’impost de plusvàlua ja cobrat fossin testimonials i no tinguessin un gran impacte en el pressupost actual.

El Tribunal Constitucional va anular l’article de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals que regula l’impost de la plsuvàlua al considerar que no sempre es produeix una revalorització en l’inmoble que es grava un cop se n’efectua la venda, donació o herència. El nou text oferirà al contribuent dues opcions; una molt similar a l’actual basada en el valor cadastral i un coeficient en funció dels anys transcorreguts des de l’adquisició fins la venda o una fórmula alternativa que pren com a referència la diferència entre el preu real de compra i el de venda. El contribuent podrà escollir la que li resulti més favorable.


  Share: