Permissivitat Municipal?

Des de fa molt temps, al poble estem patint un problema preocupants:  la manca de civisme que, entre altres problemes, deriva en soroll i atempta al dret de descans dels veïns.

Publicitat

Durant els mesos d’estiu es fa més vida al carrer. La vida “nocturna” és més palpable i els problemes d’incivisme poden augmentar encara més del que passa actualment.

D’alguna manera ens hem resignat a acceptar que la festa i la manca de civisme vagin de bracet.

Publicitat

Davant l’incivisme som una societat que ha perdut el coratge de fer-hi i dir-hi res. Si criden massa, ens posem taps a les orelles.

La mala vida que ens dona la incivilitat només l’apreciem si vivim un temps en un país on aquests comportaments generen el rebuig enèrgic i unànime d’una ciutadania compromesa amb les normes de convivència. Aquí, ben al contrari, mirem esporuguits cap a una altra banda i ens limitem a fer-nos mala sang.

Però cal remarcar que el civisme no és un valor caduc. És un tema que a nosaltres ens preocupa.

Per tant, essent una tasca d’aquesta importància, l’educació en el civisme no es pot delegar exclusivament als centres educatius. Les administracions i, en aquest cas, l’Ajuntament, també han de tenir en el seu paper en aquest tema, anar més enllà de les simples ordenances sancionadores i fer una reflexió amplia i en profunditat sobre aquest valor. I, òbviament, les famílies tampoc n’han de quedar al marge. La teoria no educa en civisme, el testimoniatge sí.

Un exemple d’això va ser per la revetlla de Sant Joan. La gent que tira petards és conscient de com deixen els carrers? A segons quines hores de la nit, cal tirar petards amb un soroll que destorba fins i tot als mosquits? I no parlem de la perillositat dels tipus de petards que tiren els nens amb el consentiment dels pares. O de la preocupació cap als animals en aquest tema. La gent és realment conscient de la sensibilitat que comporta aquest tema?

Un altre tema preocupant és la contaminació acústica que pateix Castellbisbal referent a l’ambient i el soroll que hi ha a les terrasses així com la gent que passa a altes hores de la nit amb la música ben alta.

La contaminació acústica, a més d’una molèstia, és una de les causes dels trastorns del son, i pot provocar fatiga, estrès i altres alteracions que afecten la salut de les persones.

D’altra banda, som conscients que la convivència entre les terrasses i els veïns que hi viuen a prop requereix un difícil equilibri entre el compliment de la normativa, el civisme, la paciència i la bona voluntat. Però, l’Ajuntament està prenent les mesures adequades per aplicar-lo?

Una vegada el bar està tancat, la gent es queda fora i continua el soroll. El problema s’accentua més quan arriba la Festa Major.

En general, aquests tipus de problemes ens afecten i ens preocupen a tots. No ens agradaria que això quedés en paper mullat i no es fes res en aquest sentit, sinó que volem solucions, volem fets perquè el problema del ciutadà és també el nostre problema.

Publicat el 16 de juliol de 2018 a les 17:30h per la secció local del PDCat

Author: Vicenç Moliné