L’estiu meteorològic ja és aquí

Ara sí, calor, molta calor. Aquests dies (sobretot al migdia) ja es noten les temperatures plenament estiuenques que ens fan buscar, sovint amb poca fortuna, una ombra on poder-nos amagar. La tendència assolellada tendeix a estabilitzar-se, com a mínim fins al pròxim dilluns, tot i que alguns bancs de núvols sense risc de pluja passaran de forma puntual pel cel.

Publicitat

Les temperatures rondaran temperatures màximes de 30ºC i mínimes de 18. La nit del pròxim dilluns però, aquesta tendència anirà variant, caient de forma progressiva uns 5ºC de mitjana fins al dijous vinent.

Les precipitacions seran nul·les o molt poc probables, amb excepció de dimarts que pot caure algun xàfec estiuenc, amb tempesta elèctrica inclosa. Aquesta pluja pot caure degut als núvols que aniran creixent durant el cap de setmana i dilluns, tot i que sense arribar a tapar del tot el sol.

Publicitat

Summer-storm-over-Snake-RiverSabies què són les tempestes d’estiu?

Les tempestes d’estiu, denominades així ja que són característiques d’aquesta estació, són episodis de precipitació de gran intensitat i de curta durada, sovint inferiors a l’hora.

Per a que aquestes tempestes es produeixin es necessària de l’escalfor del sol que, irradia de forma continuada sobre masses d’aigua, elevant-ne la temperatura i produint-ne la seva evaporació. Aquesta massa d’aigua evaporada puja de forma ràpida per l’atmosfera degut a la seva temperatura i, en el moment en que aquesta topa amb una massa d’aire fred, es condensa ràpidament l’aigua i precipita en forma de pluja o fins i tot calamarsa.

Aquest es un fenomen que es produeix a l’estiu amb molta freqüència (gairebé a diari) a zones d’alta muntanya com els Pirineus, on durant el matí, grans masses d’aigua són evaporades degut a la irradiació solar i durant el migdia o tarda, aquestes masses precipiten de forma abundant.

Publicat el 13 de juny de 2013 a les 20:00 per Isidre Lorenzo


  Share: