Les entitats, comprensives amb la decisió de suspendre la Festa Major

Les entitats més involucrades en l’organització de la Festa Major van conèixer dimarts la decisió de suspendre la festa després de setmanes buscant alternatives que permetéssin celebrar-la amb mesures de seguretat per evitar contagis.

Publicitat

Consultades per 772.cat, les entitats organitzadores dels esdeveniments més emblemàtics de la Festa Major s’han mostrat en gran part comprensives amb la decisió tenint en compte les circumstàncies actuals.

Des de Diables, una de les colles de foc organitzadores de l’Empaitafoc, consideren que és una mesura “responsable” i el seu president es mostra comprensiu amb la dificultat de prendre una decisió com aquesta i responsabilitzar-se de les conseqüències. En aquest sentit, explica que internament els Diables van fer una votació decantant-se per reinventar el correfoc i fer una exposició interactiva, que finalment tampoc es podrà celebrar i es guarden per més endavant. “Serà la primera vegada en més de 40 anys que se suspén l’empaitafoc. Ni el mal temps l’havia pogut aturar”, lamenta resignat.

Publicitat

“Evidentment ens fa pena haver de passar un any sencer sense poder sortir a cremar i fer actes tant dins com fora del poble, però tenint en compte la situació actual de la salut publica i sense poder assegurar al 100% si podem oferir un espectacle en condicions com és per exemple el correfoc, creiem que és millor fer un acte de consciència cívica i de salut en vers de tots els nostres veïns”, apunten des de la Cuca, una altra de les entitats organitzadores de l’empaitafoc. “Tornarem l’any que ve amb moltes més ganes si tots posem de la nostre part”, avisen.

Des de la Casa de Andalucía també apunten que “és una decisió que hem d’entendre i acceptar” tenint en compte les circumstàncies excepcionals en les que ens trobem. “El primer és la seguretat i al salut de tots, ja tindrem temps de celebrar moltes festes majors i gaudir-les com mereixem!” afegeix Míriam Núñez, presidenta de l’entitat.

Entitats com el Casal Cultural i Recreatiu o l’Espai ja havien suprimit les seves activitats de la declaració de l’estat d’alarma i coincidexen en considerar que la decisió és “encertada”. “Cal assegurar no solament la distància social, l’ús de la mascareta i el rentat de mans, sinó sobretot evitar situacions que puguin provocar contagis i per tant, la propagació del virus”, afegeix en Jordi d’Arquer, president del Casal. Des de l’Esplai se solidaritzen “amb les persones afectades per la pandèmia de la Covid-19” i reivindiquen “l’educació en el lleure com un espai segur i de primera necessitat!”.

Els organitzadors del Tractor Transit Sound System s’abstenen de valorar la decisió de l’ajuntament, “degut a la incertesa i lo complicada que es la situació” i tenint en compte que el acte que organitzen, un dels més populars entre el públic jove, és dels més complicats de realitzar mantenint la distància de seguretat.

Finalment, des de la Colla Gegantera apunten que “ens hagués agradat que la programació de festa major fos adaptable a les circunstàncies actuals, fent-la diferent a com estem acostumats, però igualment especial”. En aquest sentit porposàven repartir els actes en més dies i celebrar només aquells que es poguéssin adaptar a les mesures de seguretat per prevenir contagis. L’entitat explica que havia presentat “una proposta en format espectacle que combina les arts visuals, el teatre, la música en directe i la cultura popular. Sempre complint amb les mesures actuals de control d’aforament, distanciament, seguretat i higiene”. Lamenten que la regidoria de Cultura no va acceptar aquesta proposta, “deixant-nos fóra de joc unilateralment”. En aquest sentit, afegeixen que “entenem perfectament les causes actuals que estem vivint, però pensem que podem fer cultura d’una forma segura”.