L’enllaç de la vergonya

Aquest 1 de setembre s’ha inaugurat finalment l’enllaç de la A-2 a l’AP-7. Una obra molt reivindicada i necessària per molts motius, per connectar millor Castellbisbal amb el Vallès Occidental, per buidar de camions la carretera a Rubí i per tant reduir la quantitat d’accidents, per millorar la connexió dels polígons industrials, i un llarg etcètera. Des de la CUP Castellbisbal estem a favor d’aquest enllaç però hi ha uns quants comentaris a fer sobre el moment i la forma en que s’ha fet la inauguració que cal posar sobre la taula.

Publicitat

En primer lloc, la data de la inauguració no és casual, es va inaugurar el dia 1 de setembre coincidint amb la supressió del peatge de l’AP-7 a Martorell però l’enllaç feia mesos que estava enllestit i preparat per ser utilitzat. Perquè el govern més progressista de la història va preferir donar dos mesos més de beneficis a una empresa privada que gestionava el peatge a obrir abans l’enllaç i que el trànsit passés per l’enllaç sense pagar peatge? 

En segon lloc, cal parlar del sobrecost i el retard d’aquest enllaç. Han passat 14 anys des de l’inici de les obres i hi ha hagut nombroses interrupcions per culpa dels incompliments d’inversions dels diferents governs centrals que hem patit aquests 14 anys. També cal parlar del sobrecost que ha tingut aquest enllaç. D’un pressupost inicial de 47,5 M€ hem arribat a 88 M€, des de la CUP creiem que cal una investigació d’aquest sobrecost que ha duplicat el preu de l’enllaç i que és una forma de corrupció endèmica de l’estat espanyol

Publicitat

En tercer lloc, volem parlar de l’absència del català en la retolació que es va fer servir a la inauguració i no és un fet anecdòtic. És sorprenent que al 2021 l’Estat no tingui normalitzat que el català és la nostra llengua oficial i cal emprar-la en la retolació, però ja fa temps que veiem un retrocés del català en molts àmbits. Ja fa temps que veiem retolació a les carreteres que només es troba en castellà, pàgines webs oficials que ignoren la nostra llengua (ho podeu llegir a l’informe “El català, ignorat a les pàgines web oficials de l’Estat espanyol” d) o sobre l’ús del català a l’administració de Justícia (ho podeu llegir a l’informe “Quins obstacles impedeixen l’ús del català a la justícia?”) per posar alguns exemples que depenen directament de l’estat espanyol.

Per últim, no podem deixar passar que l’acte d’inauguració es va fer d’amagat, en un descampat a la base de l’enllaç i no es va permetre l’assistència de la ciutadania. També que les poques veïnes que es van apropar a l’acta d’inauguració van ser expulsats de males maneres per la policia, vulnerant el seu dret de reunió i manifestació una altra vegada. 


  Share: