Laura Grau, Perth, Escòcia

Una altra experiència Au Pair però aquest cop des del país de les gaites i les kilt i de la mà de la nostra companya Laura, que ha marxat uns mesos a Escòcia per a perfeccionar l’anglès.   

Publicitat

arbroathNom: Laura Grau

Edat: 23 anys

Publicitat

Lloc de residència: Perth, Escòcia, Regne Unit

Temps a l’estranger: 8 mesos

Professió: Au Pair

Idiomes: Català, castellà, anglès, italià (el poc que recordo)

Després d’acabar la carrera amb una beca Erasmus, a la ciutat italiana de Nàpols ara fa dos anys, se’m va despertar la set de seguir veient món. Així que, graduada i amb un nivell no gaire alt d’anglès vaig pensar que era el moment de tornar a fer les maletes i posar l’accelerador d’una vegada a l’idioma que tant se’ns demana per seguir estudiant o treballar.

L’opció de fer d’Au Pair em va semblar genial: He estat molts anys monitora a l’esplai i encara ho sóc als estius, per tant, m’agrada i tinc experiència en el tracte amb els infants i, a més, és una experiència que no significa cap cost per la meva família mentre vaig aprenent perquè com a feina és remunerada.

Perth queda partida pel pas del riu Tay
Perth queda partida pel pas del riu Tay

L’agència em feia escollir quina regió del Regne Unit o Irlanda preferia i, animada per la popularitat que Escòcia tenia aquells dies entorn del referèndum, vaig fer cas omís a les veus que em deien que tindria problemes amb l’accent i vaig escollir la família monoparental amb la qual porto 8 mesos convivint, a la petita ciutat de Perth.

Com a la majoria de zones del país, vivim rodejats de camp que per a mi és en plena natura perquè sortint a córrer a prop de casa puc veure esquirols o vaques peludes marrons (típiques d’Escòcia) pasturant no gaire lluny. Les distàncies s’han tornat relatives, fer una hora i una mica més de cotxe per arribar a les capitals em sembla poc i menys si puc contemplar camps, llacs i muntanyes just quan ha deixat de ploure, quan més brilla la tonalitat d’un verd que desconeixia i m’enamora.

Torneig de korfball a la platja de St. Andrews
Torneig de korfball a la platja de St. Andrews

Perth és la capital d’una de les regions i com a tal, tot i ser petita, té bastant comerç, un centre viu amb cafeteries per les estones plujoses (que en són moltes) i moltes botigues de segona mà, les charity shops, a on tot el que es recapta va a parar a una associació benèfica concreta.

Els bessons als quals cuido, en realitat són bastant grans així que la meva ajuda és sobretot a la mare, en coses de la casa i cuinar. No em porta massa temps i ho he pogut combinar amb classes d’anglès i jugar a korfbal. Aquesta darrera activitat m’ha permès moure’m pel país jugant tornejos i partits de lliga sobretot perquè en competició ho faig amb l’equip de Dundee, la ciutat del costat, a 40 min.

També he pogut viatjar, visitar la ciutat industrial de Glasgow, que diuen té un clima especial per ella, grisa i tèrbola, o anar vàries vegades a la capital, Edimburg, que al so d’una gaita és tan bohèmia i enigmàtica com per inspirar a J.K.Rowling i creure’t que ets a la Ronda d’Alla. Per Setmana Santa, a més, l’equip de 772.cat em va fer una visita i junts vam recórrer el nord, intentant trobar el monstre del llac Ness, enfilant-nos pels High Lands, descobrint castells, i assaborint el paisatge increïble de l’illa d’Skye.

Amb l'equip de 772.cat a l'illa d'Skye
Amb l’equip de 772.cat a l’illa d’Skye

Els escocesos són tossuts però alhora molt oberts. A mi em semblen molt simpàtics amagats darrere aquest accent dur i vestits amb les kilt, però sent afectuosos a la vegada. Tenen fama d’àvars, iguals que els catalans i per ressemblances hi ha una majoria que vol la independència del seu país. Als voltants del 9N vaig haver d’explicar vàries vegades que a Catalunya no era el mateix, que l’estat Espanyol no havia autoritzat el referèndum i no s’ho creien. De fet, segueixen pensant que la situació és similar tot i que parlar de política a casa no estar gaire ben vist.

La imatge que tenen del sud d’Europa és diferent en un país a on (la que ells denominen) “classe mitjana” té bons cotxes, bones feines, més d’una casa i es passa els estius a Màlaga o Les Canàries. Els equipaments públics són una passada, als hospitals pràcticament no hi ha cues d’espera, les estacions de transports tenen lavabos nets i cuidats, wifi a tot arreu i l’atur nacional ronda el 5%.

yesnoEl pitjor d’Escòcia és, sense dubte, el clima. Després d’un llarg i fosc hivern, ara tenim 18 hores de llum al dia. Però poques vegades tens la sensació que el sol et toca la pell i sempre estàs amb el neguit d’haver de treure el paraigües o la caputxa.

Si t’aixoplugues en un pub o un cafè, pots beure un tè calent deliciós i menjar carrot cake. Si se’t fa l’hora de sopar, tastar els haggis o el salmó fresc bevent cervesa i mirant algun partit del Sis Nacions. Tot i que a la llarga, trobaràs a faltar la dieta mediterrània.

He estat tot l’hivern qüestionant-me si havia pres la decisió correcta i ara, que sóc a pocs dies de fer la maleta, em pregunto què té aquesta terra que m’ha captivat tant. Història, orgull, cultura. Al cap i a la fi, potser no he estat tan lluny de casa.

 

 

 

Author: Vicenç Moliné