L’alcalde de Castellbisbal abandona la votació del Tribut Metropolità de 2020 en senyal de protesta

L’alcalde de Castellbisbal, Joan Playà, va abandonar el Ple del Consell Metropolità en el moment que es votava l’ordenança del Tribut Metropolità per a l’any vinent en senyal de protesta pel fet que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) no havia atès les al·legacions presentades conjuntament amb tres municipis més; Santa Coloma de Cervelló, la Palma de Cervelló i Pallejà.

Publicitat

Els tres ajuntaments, que com a Castellbisbal estan en mans d’un partit d’àmbit municipal, van marxar del Ple per mostrar el rebuig a l’ordenança que regularà el proper cobrament del Tribut Metropolità, segons ha explicat l’Ajuntament en un comunicat. Les votacions al ple eren per grups polítics i Alternativa no tenia llibertat de vot, doncs en aquest organisme està integrada en el grup d’En Comú Guanyem, que presidenix l’AMB i votava a favor.

La seva absència a la votació, així com la dels altres 3 alcaldes i alcaldeses, es va considerar una abstenció i, en paraules de Joan Playà, els va permetre “manifestar la nostra discrepància respecte a aquest acord i no votar-lo a favor”.  Tot i que el resultat de la votació estava assegurat a favor de l’aprovació del tribut per a l’any vinent, “considerem que hem defensat els interessos dels nostres ciutadans deixant clar un posicionament que és diferent i discrepant amb el que ha defensat el govern metropolità del qual formem part”, apunta l’alcalde, que afegeix que “personalment no em sento obligat a acceptar el posicionament d’En comú guanyem, quan aquest no està alineat amb el que nosaltres creiem que és bo pel nostre poble”.

Publicitat

Les al·legacions presentades per aquests quatre ajuntaments i que segons el consistori no han estat ateses inclouen “un calendari clar per incorporar millores en els serveis del transport urbà, una previsió sobre quan l’AMB assumirà una part del cost d’aquest servei, que ara estan assumint els municipis, la necessitat de bonificar el Tribut Metropolità al petit comerç local i a les entitats sense ànim de lucre, així com reduccions en el Tribut per a aquelles famílies amb persones discapacitades o bé les persones grans vídues que tinguin uns ingressos més baixos”.

Tot i això, apunten que les ordenances aprovades inclouen altres al·legacions fetes per aquests i altres municipis, com la que comportarà una revisió per a l’any vinent de la quota a pagar en el tribut metropolità amb l’objectiu de fer-la més igualitària.

Des de l’inici del cobrament del Tribut Metropolità aquesta tardor, l’Ajuntament ha engegat un seguit d’accions per reduir l’impacte d’aquest nou impost, vinculat a l’entrada de Castellbisbal a la Zona 1 del transport públic metropolità. En aquest sentit, va anunciar la contractació d’una empresa privada per revisar el padró del cadastre que serveix com a base per calcular el tribut amb l’objectiu de reduir-lo i el Ple municipal va aprovar una moció on es recriminava a l’AMB la manca d’informació per a la ciutadania en relació a aquest nou impost.