L’Ajuntament vol que Castellbisbal s’inclogui en la llista de municipis amb mercat d’habitatge tens

L’Ajuntament de Castellbisbal ha demanat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que Castellbisbal s’incorpori a la llista de municipis amb un mercat d’habitatge tens, el que permetria aplicar la llei del Parlament de Catalunya aprovada l’any passat que permet establir mesures per contenir els preus dels lloguers com són l’establiment d’un índex de referència o límits per controlar els increments.

Publicitat

La petició arriba després que el Ple municipal del mes de febrer aprovés un acord en aquest sentit i haurà de ser validad per l’AMB, que ha obert un procés participatiu per “rebre les aportacions i les apreciacions de la ciutadania” durant un periode de 10 dies, fins al proper 7 de juny. Tot i que l’Ajuntament no ha convidat explícitament a participar en el procés, n’ha fet difusió a través dels canals oficials.

Les condicions que contempla la llei per que un municipi es consideri zona un mercat d’habitatge tens implica que la mitjana del preu dels lloguers hagin crescut de forma sostinguda molt per sobre de la mitjana de Catalunya, suposi una càrrega en el pressupost familiar o personal superior al 30 % dels ingressos habituals de les llars, superi el 30 % de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys o que en els darrers 5 anys, elcreixement interanual acumulat hagi estat d’almenys 3 punts per sobre l’IPC català.

Publicitat

Com el de Castellbisbal, la majoria de municipis que formen part de l’AMB han demanat entrar en la llista de poblacions amb un mercat d’habitatge tens, que ja inclou municipis de l’entorn com Rubí, Molins de Rei, Sant Cugat, Sant Andreu de la Barca o Martorell, on el preu del lloguer ha crescut més d’un 20% en el període comprès entre els anys 2014 i 2019 i la norma s’hi ha aplicat de forma automàtica durant el primer any de la seva aprovació.

Si es considera que Castellbisbal té un mercat d’habitatge tens, els nous contractes de lloguer no podran establir un preu de lloguer per sobre de l’índex de referència i els que es trobin per sota d’aquest índex, no podran augmentar-se quan es renovin. A la pràctica, la declaració de mercat d’habitatge tens congelarà els preus de lloguer per ajustar-los al preu de referència marcat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que a hores d’ara no l’ha especificat per al municipi de Castellbisbal.