L’Ajuntament transformarà Els Costals en habitatges de protecció oficial

El centre cultural Els Costals tancarà les seves portes a principis de l’any vinent per convertir-se en el primer bloc d’habitatges de protecció oficial del municipi, segons ha pogut saber 772.cat.

Publicitat

La decisió arriba després de diverses reunions i estudis encarregats per l’equip de govern davant la nova realitat que planteja la pandèmia, que ha deixat en desús espais per a grans actes com l’auditori i gairebé sense feina departaments com el de Cultura, ubicats al mateix equipament. Alhora, permetrà donar compliment als múltiples acords del Ple municipal en favor de l’habitatge social.

El projecte de reconversió aprovat per l’equip de govern preveu adaptar els espais del centre per convertir-los en quatre habitatges de protecció oficial, doncs per evitar una inversió desorbitada i unes obres massa llargues s’aprofitarà l’estructura actual de l’edifici.

Publicitat

Així, a grans trets, la sala d’exposicions i l’auditori juntament amb el foier es convertiran en dos baixos amb cuina-menjador, un lavabo i dues habitacions cada un i els despatxos dels departaments de Cultura i Educació així com la biblioteca, en dos apartaments en aquest cas amb tres habitacions cada un, per poder acollir famílies més nombroses.

“No volem que els primers habitatges de protecció oficial de Castellbisbal siguin pisos petits i sense llum, volem que quedi clar que no estalviem recursos per ajudar aquelles famílies que més ho necessiten”, ha apuntat la regidora de Serveis a les persones, Melani Solís, que ha puntualitzat que l’aparcament de l’edifici quedarà per a ús exclusiu dels futurs veïns.

Les obres, que començaran al voltant de Setmana Santa, no s’han inclós en el pressupost de l’any vinent per què es finançaràn amb les partides destinades a habitatge social que no s’han gastat els anys anteriors.

La reconversió serà també la primera gran decisió presa des de l’arribada del nou regidor de Cultura, Joan Comellas, que ha valorat que coincideixi amb el desè aniversari del centre cultural. “Creiem que reconvertint Els Costals tanquem un cicle que ha servit per veure quin era el nivell al que podia arribar la cultura local”, ha apuntat. En aquest sentit, ha afegit que des de la dissolució de la Coral La Unió no s’ha programat cap concert “com Déu mana” i que després de dos anys sense Els Pastorets, l’espai havia caigut en un “declivi sense possibilitat de marxa enrere”.

Així doncs, els equipaments del centre cultural iniciaran a partir del 3 de gener la seva mudança; la biblioteca tornarà a la seva ubicació històrica al carrer Sant Joan mentre que, seguint l’estructura actual, l’Espai de la Plaça esdevindrà la sala d’exposicions principal. Tenint en compte els aforaments actuals obligats per la pandèmia, la Sala d’Actes de l’Ajuntament serà més que suficient per suplir l’auditori i finalment, els treballadors dels departaments de Cultura i Educació teletreballaran de forma indefinida.

“Tots aquests canvis ens permetran generar una gran quantitat de sinèrgies alhora que estalvi, doncs el consum d’aigua, llum i gas d’un edifici clarament faraònic com Els Costals s’havia convertit en un gran llast per al municipi en una època amb els preus de l’energia disparats i on cal prioritzar l’estalvi i l’eficiència energètica per frenar el canvi climàtic”, ha puntualitzat el regidor de Patrimoni Urbà, Mobilitat i Serveis Generals, Joaquim Sardà.

Publicat el 28 de desembre de 2021 a les 12:30 sense cap mena de rigor i amb declaracions inventades per Vicenç Moliné