L’Ajuntament s’adapta al confinament per fer front a la crisi del coronavirus

Publicitat

Com per a qualsevol empresa u organització, les mesures preventives per aturar la pandèmia de coronavirus han afectat al funcionament de l’Ajuntament de Castellbisbal. La declaració de l’estat d’alarma ha fet necessari adaptar els serveis del consistori, molts d’ells essencials, “en molt poc temps i en una situació molt excepcional”, segons ha explicat l’alcalde Joan Playà.

Amb l’objectiu d’esmorteir la crisi econòmica que ha provocat l’aturada obligada pel Covid-19, l’Ajuntament ha anunciat diverses mesures de caire econòmic, com posposar el cobrament d’impostos, deixar de cobrar les taxes relatives als equipaments que estan tancats o donar facilitats a AICSA per que deixi de cobrar part del rebut a pimes i autònoms.

Publicitat

Tot i que no s’ha anunciat, el consistori també ha accelerat els terminis de pagament als seus proveïdors i empreses subcontractades, que han cobrat les factures en un termini de poc més d’una setmana, molt més ràpid que habitualment, de cara a garantir-los liquiditat en aquests moments d’aturada econòmica. Des de la declaració de l’estat d’alarma s’han tramitat prop de 600 transferències per import de més d’1,3 milions d’euros, a part de les nòmines del personal, segons han explicat des de l’Ajuntament.

També s’ha contactat amb les empreses subcontractades per la prestació de serveis públics per garantir-los que se seguiríen pagant totes les despeses corresponents al personal adscrit al servei en qüestió, més una part de les despeses fixes. “Amb això, hem evitat que aquestes empreses tinguin que acomiadar a aquests treballadors, o bé que es vegin abocades a un ERTO”, expliquen des d’alcaldía.

El manteniment de l’activitat administrativa també ha estat un repte, com apunten des del consistori. “A l’Ajuntament i molt especialment a Can Margarit, mantenim uns serveis mínim presencials tant de personal administratiu com tècnic. Amb això, atenem totes les consultes o trucades que rebem, que no son poques”, expliquen, afegint que també hi ha personal que, per torns per evitar contagis, manté l’administració en funcionament.

La Policia Local està plenament activa i els regidors, exceptuant la Gemma Margarit, positiu per coronavirus, i l’Anna Obradors, plenament dedicada a la seva feina al CAP, també treballen telemàticament. “Mantenim contacte per vídeo conferència almenys dos cops per setmana i jo he mantingut un contacte molt estret amb totes les portaveus dels grups municipals”, explica l’alcalde, que apunta que el 3 d’abril es va celebrar una primera Junta de Portaveus per vídeoconferència. S’hi sumen una cinquantena de treballadors que, per les característiques de la seva feina, poden treballar de forma telemàtica, “quan realment amb prou penes estàvem preparats per això quan va començar l’estat d’alarma”, reconeixen des d’alcaldia.

Altres regidories amb competències que la situació actual no permet desenvolupar de cara al públic expliquen que aprofiten aquestes dates per avançar la planificació de les activitats que, si la situació ho permet, s’han de realitzar a l’estiu. Això inclou el Diveresport o les inscripcions per als cursos de natació del curs vinent per a l’àrea d’Esports o la Festa Major per a les àreas de Cultura i Joventut. També s’avancen tasques de gestió com memòries, redacció i revisió de projectes i expliquen que s’ha trucat a totes les entitats locals per conèixer la seva situació i com estant vivint aquest confinament.

“L’Ajuntament està funcionant, a un ritme més lent certament, però ho està fent cada dia”, resumeix Playà, recordant que es mantenen en funcionament tots els serveis bàsics i més necessaris (abastiment d’aigua, neteja de carrers i edificis públics oberts, recollida de residus…) “i el més important: Can Margarit, amb un equip tècnic i administratiu, que està fent front a totes les necessitats que es detecten, no tan sols garantint la tramitació i concessió d’ajuts a les persones que ja estaven en una situació de vulnerabilitat abans, sinó també totes aquelles incidències que s’estan trobant des del l’inici del confinament”, afegeix.