L’Ajuntament retirarà algunes de les jardineres del carrer Pi i Margall davant el malestar dels comerciants

wp-1455128289609.jpgL’Ajuntament ha decidit retirar algunes de les jardineres i bancs que el passat 10 de febrer va col·locar al tram del carrer Pi i Margall entre la Plaça de l’Esglèsia i el Museu de la Pagesia després que la mesura hagi encès els ànims dels comerciants de la zona, que s’han oposat en bloc a l’actuació del consistori.

Publicitat

Així mateix, també es recol·locaran els que quedin de forma que es permeti la càrrega i descàrrega davant d’alguns comerços, segons han confirmat des de la regidoria de Comerç.

La instal·lació dels bancs i jardineres, que impedeixen a la pràctica que els cotxes s’aturin davant els comerços com era habitual en el tram, busca disuadir als conductors de passar per allà i és el pas previ a una regulació més estricta del trànsit pel centre del poble, segons reconeixen des de l’Ajuntament.

Publicitat

Des del consistori, però, reconeixen l’error d’haver posat les jardineres “sense informar als comerciants ni senyalitzar les zones de càrrega i descàrrega” i avancen que estan preparant una carta de disculpa “per la descoordinació”, segons apunten des de la regidoria de Comerç, que la firmarà conjuntament amb Urbanisme.

Una de les principals queixes dels comerciants és que no se’ls va avisar de la instal·lació del mobiliari urbà així com el fet que no es van preveure zones de càrrega i descàrrega. Amb aquests arguments, així com l’oposició a la mesura, els comerciants es van reunir amb l’Ajuntament el passat divendres, quan va sorgir la petició per retirar-les.

Des de l’Administració de Loteries, per exemple, lamenten que l’Ajuntament “improvitza a costa dels nostres calaixos” i expliquen que des del dia que es van instal·lar els bancs i les jardineres han patit una “pèrdua diària”, una caiguda en les vendes que comerços com el Rebost de la Natura quantifiquen en un 50%.

La botiga de productes naturals també consideren que s’haurien de preveure més espais per a la càrrega i la descàrrega, apuntant que “han començat la casa per la teulada”, petició a la que també s’apunten altres comerços com la botiga de joguines Juguettos.

Des de Juguettos consideren que el tamany de les jardineres i la posició dels bancs impedeixen que els vianants passin per la vorera i els obliguen a anar per l’espai destinat als cotxes i lamenta que no se’ls avisés. Així mateix, però, afegeixen que “per la tarda s’entendria que es limités més el pas dels cotxes però al matí és absurd”.

La ferreteria Sanahujes també apunta a una important caiguda de les vendes i, proposant la part superior de la barana com a zona exclusiva per als vianants, es pregunta “qui dels que decideixen prendre aquesta mesura té un comerç?”.

Des de l’àrea de Comerç, però, no ho veuen tan negatiu i, tot i reconèixer que “és possible que a curt termini aquests canvis perjudiquin alguns comerços”, consideren que “a llarg termini segur que els beneficiarà”.

Així, els plans de l’Ajuntament segueixen en la línea de regular encara més la circulació al centre del poble i des de l’àrea de Comerç apunten que “l’objectiu darrer és que els comerços puguin descarregar i carregar a la mateixa porta del comerç però en horaris determinats”, afegint que “no té sentit que hi hagi tantes jardineres ni bancs tan grans en el moment en que regulem la circulació”, quan es tornarà a la situació anterior amb només alguns bancs.

La mesura, però, no es portarà a terme abans de cinc o sis mesos ja que, segons els plans de l’Ajuntament, primer s’han de posar d’acord els tècnics, després l’equip de govern i llavors explicar-ho a l’oposició, als comerciants i als veïns, sense descartar que es faci una consulta.

Publicat el 1 de març de 2016 a les 18:00 per Vicenç Moliné