L’Ajuntament redueix el seu deute amb els bancs fins als 544.000 euros


El Ple municipal del mes de Març va aprovar destinar 448.000 euros a amortitzar deutes, amb el que a hores d’ara el consistori només deu 544.000 euros a les entitats bancàries.

Publicitat

Amortitzacions extraordinàries com aquesta han estat habituals els darrers anys, especialment des de l’aprovació per part del govern espanyol l’any 2013 de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL), que a la pràctica obligava als ajuntaments a equilibrar els seus pressupostos i prioritzar el pagament dels deutes amb els bancs, independentment dels terminis de devolució acordats amb l’entitat i per davant de qualsevol inversió, sigui quina sigui la salut financera del consistori.

Aquesta llei, pensada per forçar el sanejament de molts consistoris en dèficit i amb importants deutes amb els bancs, ha condicionat des de llavors els pressupostos municipals de Castellbisbal però també ha fet que el deute del poble es reduís en un 94%, o el que és el mateix, 8.365.000 euros, des que va entrar en vigor aquesta llei.

Publicitat

Els condicionants d’aquesta llei, que només permet gastar el romanent del pressupost de l’any anterior en el que es va anomenar com “inversió sostenible” -malgrat que en el moment d’aprovar-se aquest concepte no estava gens clar i les consultes per aclarir si moltes despeses encaixaven en aquest concepte ho van complicar encara més-, van afectar primer a l’equip de govern format pel PSC i CIU i posteriorment al d’Alternativa i ERC arribant fins a l’actual pressupost, ja amb Alternativa governant en minoria.

De fet, l’explicació de cada projecte d’inversió aprovat des de llavors ha anat acompanyada de referències a la llei, sempre per justificar que no es presentés un paquet d’inversions més elevat. “L’impacte de la LRSAL ha estat molt important en el nostre cas, donat que els superàvits són elevats i el procés d’inversió no és ràpid. Per tant, per obligació legal, hem tingut que destinar a amortització anticipada de préstecs unes quantitats molts importants”, apunta l’alcalde Joan Playà.

Això, però, també ha permés reduir substancialment el deute de l’Ajuntament i ha permés a l’equip de govern realitzar inversions sense incomplir la LRSAL i sense necessitat de demanar préstecs als bancs. De fet, al darrer Ple municipal va aprovar un paquet d’inversions de més de 3 milions d’euros, que sumats a les inversions ja previstes en el pressupost situen aquesta despesa en els 4 milions d’euros.

Tot i això, segons apunta Playà, l’obligació de prioritzar el retorn dels prèstecs “en res beneficia els Ajuntaments, doncs quan demanes un préstec ja acordes i planifiques la seva amortització a mig o llarg termini i adeqües la teva gestió pressupostària a aquesta planificació. Amb aquesta obligació el beneficiat és sempre el banc, que s’assegura de recuperar el seu préstec en un termini més curt de temps de l’inicialment previst”.

Publicat el 16 de maig de 2018 a les 10:00 per Vicenç Moliné

 

  Share: