L’Ajuntament presenta al·legacions al projecte d’abocador de Can Balasch

Al fons, ubicació del futur abocador de Can Balasch vist des de la urbanització de Can Campanyà
Al fons, ubicació del futur abocador de Can Balasch vist des de la urbanització de Can Campanyà

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament ha presentat avui les al·legacions al projecte d’abocador de Can Balasch, que s’ha de situar al terme municipal de Rubí però a només 900 metres de la urbanització de Can Campanyà.

Publicitat

El document, de 14 pàgines, s’ha presentat juntament amb les 1.505 signatures que l’Associació de propietaris de Can Campanya van recollir durant les darreres setmanes en que el projecte va estar en exposició pública.

Segons senyala el regidor de Medi Ambient, Albert Matallanas, “la intenció és que el projecte no continuï endavant i si finalment s’executa, sigui amb el màxim de control i limitacions possibles”.

Publicitat

Així, les al·legacions comencen recomanant que no s’autoritzi el projecte de les empreses Arrins SL i Grupo Verspania SL degut a que ni està contemplat als diversos programes de gestió de residus tant a nivell municipal com de la Generalitat ni està clara la necessitat d’aquest abocador, recordant que amb la crisi ha caigut un 28% la generació de residus industrials.

Seguidament, l’Ajuntament critica que no es concreti de forma explícita el tipus de residus que podrà acollir. En principi havia d’estar destinat només a residus industrials no perillosos però com avisa l’Associació de propietaris de Can Campanyà, al desembre ja es va obrir la porta a altres tipus de residus i la preocupació dels veïns és que s’acabi ampliant encara més el ventall de residus que pot acollir.

Les propostes per limitar l’abast de l’abocador segueixen amb peticions per limitar-ne el tamany a 1.600 metres quadrats enlloc dels 4.000 actuals i demana prohibir el tractament de més de 150.000 tones de residus anuals, un punt que el projecte deixa obert.

Finalment, el consistori critica que les mesures sobre velocitat i direcció del vent, que podria arrossegar les olors generades per l’abocador, s’hagin pres a Cerdanyola del Vallès i no a l’estació de Castellbisbal, que no s’hagin proposat alternatives i que no s’hagi estudiat en profunditat els efectes de l’abocador sobre els veïns de la urbanització de Can Campanyà.

Segons ha informat Matallanas, “les al·legacions han estat treballades amb els grups de l’oposició i l’Associació de propietaris de Can Campanya”. Així mateix, s’ha comptat amb l’assesorament de l’entitat ambientalista Fundació per la Prevenció de Residus.

Publicat el 14 de març de 2013 a les 11:30 per Vicenç Moliné