L’Ajuntament congelarà l’IBI el 2014

L'Ajuntament de CastellbisbalL’Impost sobre Bens Immobles, l’IBI, mantindrà l’any vinent el mateix coeficient d’enguany, segons les ordenances fiscals aprovades en el Ple del darrer 7 d’octubre amb els vots a favor de tots els partits polítics.

Publicitat

La decisió suposarà reduir el coeficient corresponent a l’Ajuntament del 0,56% al 0,53%, de forma que es compensarà l’actualització del valors dels immobles que s’havia d’aplicar l’any vinent i l’impost quedarà igual que enguany.

Aquesta pujada, la última de les que s’han realitzat anualment des de 2005, correspon a la darrera actualització del valor dels immobles, revisat l’any 2004.

Publicitat

Aquell any, amb Alternativa per Castellbisbal al govern, es va actualitzar el valor catastral dels immobles, que estava sense actualitzar des de 1984, i degut a l’important augment en la quantía de l’impost, es va decidir repartir l’augment en 10 anys per suavitzar l’impacte en les butxaques dels veïns.

Així, el 2015 ja no hi haurà més augments corresponents a l’actualització de 2004 i a l’haver passat deu anys –el temps recomanat entre cada actualització–, des de l’Ajuntament ja contemple la possibilitat de realitzar una nova revisió per adaptar el preu dels immobles a la crisi econòmica si això suposa una reducció en l’import per als veïns. “L’anterior actualització es va fer abans que la bombolla immobiliària es descontrolés i per aquest motiu, els preus actuals encara són una mica superiors als de 2004”, senyala el regidor d’Hisenda, David Vidal.

Tot i això, durant la celebració del Ple, Vidal va recordar que l’Ajuntament només pot incidir en el seu coeficient i va avisar que “si l’Estat puja el seu coeficient sí que hi ha haurà una pujada però això no serà potestat de l’Ajuntament”.

La regidora de CIU Conxi Llurba, que va avançar la mesura en la darrera Tribuna Políticava del seu partit, va aprofitar el torn d’intervencions per recalcar que, tot i que era una mesura que CIU portava en el programa electoral, no s’havia aplicat abans ja que la llei d’estabilitat pressupostària del govern espanyol aprovada el 2011 impedia baixar els impostos municipals durant dos anys, termini que va acabar aquest estiu.

Arrel de la mesura, les arques municipals deixaran d’ingressar 400.000 euros el 2014, segons els càlculs dels tècnics municipals. Això suposa un 6,45% dels 6.200.000 euros que l’Ajuntament va ingressar l’any 2012 amb aquest impost.

Publicat el 16 d’octubre de 2013 a les 08:30 per Vicenç Moliné