La política municipal s’adapta al confinament incorporant eines telemàtiques

Reunió telemàtica dels regidors del PSC

La situació de confinament decretada per l’estat d’alarma amb l’objectiu de frenar l’expansió del coronavirus ha afectat a gairebé tots els aspectes de la vida a Castellbisbal i la política municipal no ha estat una excepció. El confinament va obligar a suspendre els plens municipals i les juntes de portaveus presencials, les principals eines de seguiment de la l’acció de l’equip de govern per part de l’oposició.

Publicitat

Arrel d’aquesta situació, els canals telemàtics van guanyar protagonisme i com han explicat des d’alcaldia, els primers dies “van ser moments de molta incertesa, tensió i urgència, calia prendre moltes decisions en poc temps i, a més, amb molt poca informació sobre el què realment estava passant”. En aquest sentit, les primeres decisions de tancar equipaments municipals, establiment de serveis mínims o les primeres mesures econòmiques, preses pocs dies abans que es decretés l’estat d’alarma, es van “comunicar i comentar” amb la resta de partits a través de canals com el grup de Whatsapp que comparteixen tots els portaveus municipals, creat ara fa tres anys. Malgrat que des del consistori reconeixen que degut a l’urgència no tenien temps de consultar previament totes les mesures, “en tot moment es va rebre el suport dels grups polítics a les decisions més importants”.

Els partits de l’oposició també s’han hagut d’adaptar al confinament per seguir treballant, doncs com apunten des del PSC, la situació actual els fa sentir “la responsabilitat per continuar amb la nostra activitat”. Així, les videoconferències també s’han convertit en habituals entre els equips dels partits. Des d’Esquerra expliquen que en fa dues setmanals i des del PSC que realitzen setmanalment “sessions telemàtiques amb les i els membres de l’agrupació municipal per fer el seguiment i disseny de propostes de millora”. Ciutadans també en realitza amb el seu equip a través de la plataforma Jitsi Meet.

Publicitat

Tots coincideixen en que hi ha hagut transparència i actitud de diàleg per part de l’equip de govern, amb qui s’han comunicat per Whatsapp, videoconferència i trucades. Després de diverses proves tècniques i converses amb els diferents grups, es van posar en marxa les juntes de govern locals, de les quals ja se n’han celebrat tres. “Hem debatut i consensuat les mesures i hi ha hagut fluïdesa en la comunicació”, resumeix el portaveu de Ciutadans, José Antonio Douton. “Coincidim que aquesta situació sense precedents requereix la unió i força del conjunt de forces polítiques”, apunten des del PSC. Dilluns se celebrarà el primer Ple municipal virtual de la història de Castellbisbal, precisament per aprovar el pla de contingència.

 

View this post on Instagram

 

Et vols afegir?

A post shared by ERC Castellbibal (@ercastellbisbal) on

En la necessitat d’unió entre les diferents forces polítiques coincideix l’alcalde,  que es mostra “satisfet de comptar amb l’aprovació, suport i consens de la resta de forces polítiques davant de moltes decisions que hem hagut de prendre ‘sobre la marxa'”. En aquest sentit, Playà destaca que el contacte “més directe i continu” ha estat amb el grup del PSC, “donada també la seva representativitat com a grup majoritari a l’oposició amb experiència de govern”.

També hi ha força consens en la necessitat de les mesures adoptades, tot i que des d’Esquerra i el PSC apunten que cal seguir treballant i desenvolupar el pla de contingència anunciat pel consistori i que s’havia d’aprovar ahir, tot i que l’anunci de talls de llum per tasques de manteniment a un transformador d’Endesa va obligar a posposar-lo a dilluns.

En aquest sentit, els socialistes demanen garantir que totes les mesures i ajudes que s’adoptin es mantinguin vigents com a mínim sis mesos després de aixecament de l’estat d’alarma. També apunten a la necessitat de donar suport al comerç local i subministrar-li material de protecció per evitar que aquest sigui una despesa més en temps de crisi. En aquest sentit, han renunciat a una part de la subvenció que reben com a grup polític municipal per destinar aquests recursos a comprar material sanitari.

Des de Ciutadans consideren que “les mesures adoptades a Castellbisbal han estat les convenients i més veient els resultats de contagi hi ha hagut en la població, que no han estat crítics”. Tot i això, reconeixen que han trobat a faltar tests PCR “per haver controlat la situació d’una forma mes exhaustiva”, malgrat que “això ja va en criteris que no ens corresponen”.

Esquerra, per la seva banda, apunta que ha entregat a l’Ajuntament un llistat de mesures “que considerem podríem adoptar desprès de contactar amb altres municipis”, tot i que insisteixen en que “davant d’aquesta nova situaciò haurem d’anar evaluant i revisant com es va desenvolupant per veure si són suficients i adequades”.

“Ens trobem davant d’una situació desconeguda per a tothom, no hi ha receptes testades o fruit d’altres experiències similars, perquè mai ningú s’ha trobat amb una crisi d’aquesta magnitud”, apunta l’alcalde, que adverteix que “caldrà més unitat que mai entre tots els grups polítics perquè els nostre municipi, i la resta del país, superi els efectes d’aquesta pandèmia”.