La pandèmia torna a fer caure la natalitat a mínims històrics

L’any de l’esclat de la pandèmia de Covid-19, el 2020, Castellbisbal va registrar només 97 naixements, segons les dades provisionals de l’Institut d’Estadística de Catalunya. Així, la natalitat de Castellbisbal va tornar a caure arrel de la pandèmia fins a fregar els mínims registrats l’any 2017, quan només es van registrar 95 naixements. La caiguda arriba després que la natalitat apuntés cap a una certa remuntada després de dos anys d’augments que van posar fi a una dècada de descensos iniciats amb la crisi financera de l’any 2008, quan es registraven prop de 200 naixements a l’any.

Publicitat

Factors com la incertesa generada per la crisi sanitària, que s’han traduït en un creixement de l’atur i de la precarietat laboral a què s’enfronten les dones joves, han fet que el passat 2020 es tanqués amb un 8,4% menys de naixements a Castellbisbal respecte 2019, una caiguda molt similar al descens registrat a Catalunya, que va ser d’un 5,9% durant l’exercici 2020.

Publicitat

Així doncs, podem observar que les dones prioritzen cada cop més la vida laboral a la maternitat, essent l’edat mitjana en què tenen el primer fill o filla, pròxima als 32 anys. Actualment, a més, el 40% de les dones donen a llum després dels 35 anys i el 9% després dels 40, segons fonts del Sistema d’Indicadors de Salut de la Diputació de Barcelona.