La nostra feina a l’ajuntament

Al Ple del passat mes de setembre, la CUP va presentar tres mocions.

Publicitat

La primera moció va ser per adherir Castellbisbal a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública, AMEP. L’associació es va formar al juliol del 2020 a partir de l’iniciativa de la Xarxa per la Sobirania Energètical’Aliança contra la Pobresa Energètica i 50 ajuntaments amb els objectius de lluitar contra la pobresa energètica, treure les urpes de l’oligopoli del sistema elèctric, avançar cap a la generació distribuïda i la transició energètica justa i assolir la sobirania energètica. La moció va ser votada a favor per tots els grups municipals amb l’abstenció de Junts i el vot en contra de Ciutadans.

Adherir-se a l’AMEP, permetrà a l’ajuntament compartir estratègies i iniciatives amb altres ajuntaments que han aconseguit deixar de comprar l’electricitat a Endesa i han passat a cooperatives com Som Energia, que han aconseguit crear comunitats energètiques, que han fet polítiques efectives per reduir la pobresa energètica i que estan fent camí per municipalitzar les xarxes de distribució, punt clau per un canvi de model energètic. Esperem que l’equip de govern aprofiti aquesta associació i hi activament, just al contrari del que ha fet amb l’AMAP, Associació Municipis per l’Aigua Pública, on no ha participat de cap activitat tal com ens va confirmar en una pregunta en un Ple.

Publicitat

La segona moció va ser per garantir el dret a l’empadronament a Castellbisbal. Hem detectat que la documentació que es demana no és correcte. Vam mostrar com al web de l’ajuntament es demana una còpia del contracte de lloguer o de l’escriptura de compra com a documentació imprescindible per poder-se empadronar i que la mateixa llei que regula l’empadronament i les diferents circulars emeses des del ministeri deixen clar que aquesta documentació NO és obligatòria per poder-se empadronar. La moció també demanava poder obrir un tràmit per poder-se empadronar sense domicili fix. És una circumstància poc habitual però cal que l’ajuntament obri un tràmit per aquestes situacions. La moció es va aprovar amb els vots favorables de la CUP i ERC i l’abstenció de la resta de grups polítics.

La tercera moció va ser sobre el canvi d’ubicació de la residència de la gent gran. La moció es va desestimar amb els vots en contra de tots els grups menys de la CUP. És una moció que s’hauria d’haver elevat a ple al passat mes de febrer, però vulnerant els drets del nostre grup municipal i en contra del que diu el reglament orgànic municipal, l’alcalde va decidir no portar-la al ple. Això va provocar que anéssim al Síndic de Greuges a expressar que s’havien vulnerat els nostres drets i que dones una resposta. El Síndic va donar una resposta al mes de juny i ens va donar la raó, ja vam publicar un article en el seu moment: el podeu llegir aquí. En l’escrit del Síndic, ja ens donava la raó i tumbava tots els arguments de l’alcalde. L’alcalde va insistir en una altra llista d’arguments per no portar la nostra moció al Ple i en el segon escrit del Síndic, ens va tornar a donar la raó i va rebatre tots els arguments presentats per l’alcalde. 

Finalment, al ple del mes de setembre, l’alcalde s’ha vist obligat a portar la nostra moció davant dels requeriments del Síndic de Greuges i davant la voluntat del nostre grup municipal d’arribar fins on faci falta per defensar els nostres drets. Nosaltres considerem una victòria que la moció arribi al Ple i senta un precedent per futures censures.

Podeu recordar els arguments que el Síndic ha tumbat i que ens va donar l’alcalde al mes de febrer. Ho podeu veure al video del Ple en aquest enllaç. També volem recordar al grup del PSC, que a l’últim ple va tornar a insistir en que no podem portar una moció al Ple, que els grups polítics informin negativament NO és motiu suficient per no portar una moció al Ple (no apareix al reglament orgànic municipal en cap article). L’únic informe desfavorable que té valor és l’informe de la secretària municipal.

Volem destacar com l’equip de govern ha aprofitat aquesta situació per fer una nota de premsa on amaga informació, ja sabem que l’equip de govern gasta més en comunicació que en transparència. L’article del 772, tot i no disposar de les resolucions del Síndic de Greuges, ha sigut més correcte i ajustat a la veritat. El podeu llegir aquí 

Per últim, us volem convidar a l’exposició que farem a la nostra seu aquest divendres 22, dissabte 23 i diumenge 24 d’octubre. Exposa el gran Lluís Carnicer, dibuixant, cantant, compositor i moltes altres genialitats que podeu venir a veure i disfrutar. La inauguració serà aquest divendres 22 d’octubre a les 19h. Us hi esperem!