La nit de Carnaval el termòmetre s’acostarà als zero graus

Tot degustant la botifarra d’ous, llardons i el brou d’aquest dijous gras, hem pogut notar les sensacions característiques d’aquests darreres jornades on, després d’uns dies asolellats i amb temperatures més o menys agradables, la caiguda del sol comporta també una caiguda considerable de les temperatures.

Publicitat

term_0gAquestes són les condicions meteorològiques típiques d’aquesta època i els ametllers, com a rellotges ja fa uns dies que han començat a florir.

Tret d’un banc de núvols que passarà per sobre nostre demà, aquests no seràn els protagonistes, disminuint el risc de precipitacions a demà o al dilluns i dimarts de la setmana vinent, tot i que el més probable és que no caigui ni una gota. Aquesta manca de nuvolositat es deu a les ràfegues de vent presents aquests dies que s’emporten els cúmuls de núvols, així com totes les partícules de pols i contaminació, que fa que la visibilitat d’aquests dies arribi a ser molt alta.

Publicitat

Les temperatures, com ja s’ha introduit abans, seguiràn una tònica a la baixa, amb màximes als migdies d’entre 12 i 14ºC i mínimes entre 1 i 3 ºC. Malauradament les temperatures més baixes coincidiràn amb la rua i ball de Carnestoltes on podem fregar els 0ºC amb una sensació de fred prou aguda.

Pel que fa al diumenge, els aficionats a la muntanya i a l’atletisme en general que participin a la III Cursa de Muntanya de Castellbisbal, gaudiràn d’unes condicions idònies per la pràctica d’aquest esport amb fred les primeres hores però amb sensacions agradables a mesura que el sol prengui protagonisme.

Sabies perquè ja floreixen els ametllers?

L’ametller és un conjunt d’unes 40 espècies d’arbres fruiters caducifolis, de la família de les rosàcies, té les fulles d’un color verd apagat i flors de colors blanc o rosa depenent de l’espècie.

IMG_20130207_154551
Ametller proper a Can Elies.

Els arbres fruiters de fulla caduca necessiten un període de fred hivernal, fenòmen conegut com el de dormició, recés o latència. Cada espècie d’aquests tipus d’arbres requereixen una determinada acumulació de d’hores de fred (on les temperatures són inferiors a 7ºC). Un cop passades aquestes hores, es produeix la ruptura de la dormició d’aquestes plantes i es produeix la floració.

Així doncs, els ametllers (de 100 a 500 hores de fred), així com també els alguns cirerers o avellaners són dels primers en florir ja que la quantitat d’hores de fred que trenquen la latència són menors que altres espècies com ara la vinya que necessita de 1000 a 1500 hores a trencar aquest recés.

Al florir tant d’hora, encara es poden produir gelades matant aquesta flor i corrent el risc que aquestes plantes no donguin els seus fruits.

Publicat per Isidre Lorenzo el 7 de febrer de 2013 a les 23:15h.

Author: Albert Miralles