La mirada optimista d’Asha Miró

Dijous 13 de març, i amb motiu de les Jornades per la Igualtat i la Solidaritat, va visitar la Biblioteca Josep Mateu i Miró l’escriptora Asha Miró. asha_1

Publicitat

Nascuda a la ciutat sagrada de Nasik, a l’Índia, va ser adoptada als 7 anys per una família catalana. Més tard va estudiar Ciències de l’Educació i va fer la carrera de música i piano al Conservatori, però el seu esperit inquiet i la passió per les lletres van fer que posés sobre paper la seva història en la  novel·la La filla del Ganges. Així, envoltada del món de la cooperació i de les adopcions, ha estat col·laboradora en programes de ràdio i televisió i ofereix xerrades a centres culturals, a grups de dones i a pares que esperen l’arribada d’un fill d’un altre país.

Sota el títol “Les dones: Motor de canvi del món” Miró va parlar sobre l’emprenedoria femenina d’aquí i d’arreu del món. Va posar de manifest que l’actual situació de crisis és també una oportunitat de canvi de les diferències que encara hi ha entre sexes a una societat avançada com la nostra, i del gran camí que queda per recórrer en altres cultures i regions.

Publicitat

L'Asha Miró va signar llibres a les assisents al finalitzar l'acte
L’Asha Miró va signar llibres a les assisents al finalitzar l’acte

D’entrada va definir a les dones emprenedores com a dones inconformistes, que creuen en els impossibles, innovadores, que experimenten, que creen sinergies, que comparteixen els èxits i sobretot que busquen el valor social. Emfatitzant aquesta última característica va fer una comparativa amb el perfil masculí, a on ressalta molt més el valor econòmic.

I per exemplificar aquestes diferències i compartir vivències reals va exposar diferents casos que coneixia, com “theworkshopflores.com”, “librooks.es”, “Llibreria + Bernat”, o “holaluz.com”. Projectes sorgits de l’incomformisme laboral d’un grup de dones amb ganes de tirar endavant un negoci propi.

L’Asha va explicar també el cas del Premi Nobel de la Pau 2006, Mohamed Yumus, que entre altres coses, va incentivar petits negocis locals en països del Tercer Món portats per a dones a través dels microcrèdits. Un pas més per al canvi que deixava de manifest la capacitat i la responsabilitat d’aquests grups per a emprendre quelcom.asha_3

Es va referir a la seva pròpia història, a la necessitat de saber què hi venim a fer en aquest món, que la va portar a visitar l’Índia quan ja era adulta, a on es va retrobar amb valors que “aquí sen’s passen per alt però que tenim a dins, al neguit de l’inconformisme d’una realitat que no es pot canviar d’un dia per l’altre, la importància de saber estar en un lloc i respectar-se” que va acabar donant resposta amb una iniciativa de dones taxistes de Barcelona, un petit projecte solidari explicat en la seva segona novel·la Les noves cares de la lluna.

Amb un somriure que encomana, contenta, amb els ulls brillants, l’Asha Miró va dedicar una hora i mitja a explicar la importància del canvi, a alegrar la vida de la gent que l’escoltava, a transmetre un optimisme encoretjador, a no fer dubtar del poder femení perquè com afirmava una vegada rere l’altre, “dins l’esperit de canvi, hi ha un important col·lectiu de dones amb ganes de menjar-se el món”.

Publicat el 15 de març de 2014 a les 9:00 per Laura Grau