La llum és un dret bàsic i no un negoci

Aquest juliol estem patint els preus de l’electricitat més alts de tota la història. Aquests preus tenen molts culpables. 

Publicitat

En primer lloc, l’oligopoli format per les grans empreses energètiques. Endesa, Iberdrola i Gas Natural tenen prou poder per manipular el preu de l’electricitat cada dia (us recomanem aquest vídeo: https://twitter.com/i/status/1417592607165751296), dictar les lleis que es publiquen al BOE i que no han dubtat a tallar l’electricitat a les nostres veïnes més vulnerables mentre declaraven milions d’euros de benefici cada any.

En segon lloc, els diferents governs de l’estat i la Generalitat que no han fet res per assegurar el dret a la llum. Durant anys hem vist com polítics dels PSOE, PP, Convergència i PNV, sense cap coneixement sobre el sector, acabaven als consells d’administració de les grans empreses de l’oligopoli energètic. L’últim capítol l’hem vist aquest mes de juny quan el govern, autoanomenat el més progressista de la història, ha canviat el sistema tarifari, fent-lo més complex, duplicant el preu de l’energia en hora punta i ha fet augmentar un 42% la factura que hem de pagar per un dret bàsic com l’electricitat.

Publicitat

I que hi podem fer des dels ajuntaments? 

Doncs, en primer lloc, no contractar la llum amb les empreses de l’oligopoli energètic. La CUP Castellbisbal ja vam presentar una moció al setembre del 2020 per aquest motiu. Vam estar mesos analitzant les factures de la llum de l’ajuntament i els diferents plecs. Vam demostrar que Endesa incomplia articles dels plecs, cobrava l’energia més cara que altres empreses del mercat, no complia amb els certificats d’energia verda, hi havia sobrepotència contractada i cobrava un preu abusiu pel lloguer dels comptadors. Totes aquestes mesures estan quantificades i sumaven un sobrecost de més de 50000 € cada any per tenir l’electricitat contractada amb Endesa. La moció no va prosperar per la falta de voluntat política de l’equip de govern que va defensar Endesa durant el Ple. Segons l’equip de govern, va prendre nota dels incompliments de contracte i es van comprometre a prendre mesures, però no hem vist cap iniciativa en aquest any.

En segon lloc, exigir a les empreses energètiques que compleixin la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar la pobresa energètica. No pot ser que l’ajuntament pagui centenars de milers d’euros a la mateixa empresa que talla la llum a les nostres veïnes. Recordem com Endesa va amenaçar l’ajuntament fa dos anys (https://www.772.cat/endesa-reclama-a-lajuntament-de-castellbisbal-23-000-euros-en-factures-per-casos-de-pobresa-energetica/) de tallar la llum a 23 famílies si l’ajuntament no pagava el deute.

En tercer lloc, cal que des de l’Ajuntament es comenci a treballar per municipalitzar les xarxes de distribució d’electricitat. Actualment en mans de l’oligopoli, municipalitzar les xarxes de distribució ens permetrà garantir l’electricitat com un dret de tothom, avançar cap a la generació distribuïda i assolir la sobirania energètica.

Per aquest motiu, al Ple del mes de setembre presentarem una nova moció per l’adhesió de Castellbisbal a l’Associació de Municipis per l’Energia Pública (AMEP). Aquesta associació nascuda el 2020 a iniciativa de la Xarxa per la Sobirania Energètica, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i 74 ajuntaments (que sumen el 40% de la població de Catalunya) pretén lluitar contra la pobresa energètica de les nostres veïnes, lluitar per la municipalització de les xarxes de distribució, avançar cap a la generació distribuïda d’energia i assolir la sobirania energètica.

És el moment que Castellbisbal es sumi a l’AMEP, aprofiti tot el coneixement que es genera a altres ajuntaments i garantim l’electricitat com un dret per les nostres veïnes.

Podeu trobar més informació sobre l’AMEP a: https://www.sostenible.cat/noticia/es-constitueix-la-nova-associacio-de-municipis-i-entitats-per-lenergia-publica-amep