La jornada electoral arrenca amb una participació molt baixa

La jornada electoral per escollir els nous diputats al Parlament de Catalunya ha arrencat sense problemes a Castellbisbal, on s’han pogut constituir totes les meses electorals sense problemes.

Publicitat

Tot i això, la primera dada de nombre de vots recollits feta pública, corresponent al nombre de persones que havien votat fins la 1 del migdia, mostra una participació a la baixa, amb només un 20,63% de participació, 11 punts menys que el 2017, quan a aquesta hora era de gairebé un 32%. Cal tenir en compte que el vot per correu, que en aquesta ocasió s’ha multiplicat per sis, es comptabilitza al final de la jornada i no està inclòs en les dades de participació provisionals.

Les eleccions al Parlament d’avui estan marcades per les mesures de seguretat relacionades amb la pandèmia de Covid-19, que ha obligat al govern a extremar les precaucions per evitar que es converteixin en un focus de contagis. En aquest sentit, l’Illa Esportiva s’ha estrenat com a col·legi electoral per augmentar el nombre de meses i col·legis i evitar així aglomeracions de votants com eren habituals en anteriors ocasions.

Publicitat

També s’ha regulat l’accès als col·legis, obligant als votants a fer cua a l’exterior i accedir d’un en un al centre de votació. Protecció Civil, amb vuit voluntaris, s’ha sumat a la Policia Local per gestionar els accessos als col·legis i garantir la seguretat de tots els votants fent complir totes les mesures de seguretat també a les cues a l’exterior. També s’ha proposat un horari de votació en funció de la situació de cada persona. De 9 a 12 es recomanava reservar els col·legis per que poguessin votar aquelles persones de risc davant la Covid-19 mentre que de 19h a 20h es recomana que només vagin a votar aquelles persones contagiades o en quarentena, moment en el que els membres de les meses s’equiparan amb equips de protecció individual per garantir-ne la seguretat.