La indústria local aplaça pagaments d’impostos per valor de més d’un milió d’euros

La indústria de Castellbisbal també s’ha vist colpejada per la crisi provocada per la pandèmia i això s’està notant en la recaptació d’impostos per part de l’Ajuntament. Són varies les empreses que s’han acollit a les possbilitats que ofereix el Pla de contingència aprovat pel consistori, que permet a la indústria local ajornar o fraccionar el pagament de l’IBI o l’IAE, dues de les grans fonts d’ingressos municipals.

Publicitat

Concretament, les empreses locals ja han demanat fraccionar o posposar pagaments per valor de 1,15 milions d’euros, segons dades facilitades des del departament d’Alcaldia. Això ha fet que el percentatge de la recaptació prevista de l’IBI corresponent a 2020 hagi caigut fins al 85% quan un any normal com va ser 2019 es recaptava més d’un 93% del previst en els pressupostos i, en el cas de l’IAE, la recaptació hagi caigut fins al 79%, molt per sota del 96% que es va recaptar el 2019.

Tot i que es tracta de fraccionaments o ajornaments que es cobraran mes a mes o durant el 2021, el Pla de contingència contempla que no es cobrin interessos a les empreses que ho sol·licitin, pel que a la pràctica l’Ajuntament assumeix els costos de finançament. “Volíem ajudar a les empreses dins de les nostres possibilitats, i així ho estem fent, sense posar en risc (però) la tresoreria municipal”, apunta l’alcalde, Joan Playà. L’únic però és que encara està per veure quin serà l’impacte real de la crisi sobre la indústria local.

Publicitat

“L’afectació econòmica real sobre les empreses, molt probablement la començarem a notar durant l’any 2021, un cop tot això hagi passat i puguem veure i comprovar si molts ERTES s’han convertit en aturats o no, o bé si alguna empresa ha tingut que acabar tancant les seves portes”, reflexiona l’alcalde.

En aquest sentit, Playà va aprofitar la seva intervenció al darrer Ple municipal per advertir del risc que aquesta possibilitat suposa per a les arques municipals. En el debat sobre l’ampliació del termini de les ajudes al comerç, l’alcalde va recordar que la indústria és “el motor econòmic d’aquest municipi” i “se l’ha d’ajudar com sigui”. “Sense treure una mica de legitimitat o preocupació pel que pugui passar al comerç, però és molt més preocupant que tanquin dues o tres empreses i acomiadin a 500 treballadors, com està passant a municipis propers, que no que tanqui un comerç”, va sentenciar l’alcalde.