La gent gran de Castellbisbal disposarà d’un servei residencial

L’equip d’Alternativa ha engegat els tràmits necessaris per a fer realitat el nou equipament d’atenció a les persones grans de Castellbisbal.

Publicitat

L’any 2015 vam incloure en el Pla d’actuació municipal, amb el què ens vam presentar a les eleccions, el següent compromís:

“Treballarem conjuntament amb la gent gran per establir quines són les necessitats i demandes d’equipaments que cal oferir, per tal de promoure la seva dotació, així com les accions i programes que cal potenciar.”

Publicitat

El govern d’Alternativa per Castellbisbal arribarà al final d’aquest mandat havent donat compliment a aquest compromís, ja que hem posat en marxa el procediment necessari per fer realitat la construcció d’un nou equipament d’atenció a la gent gran, després d’escoltar-la i fer-la participar en aquesta decisió.

A finals del 2018 vam publicar l’article en què parlàvem de la necessitat de disposar d’un equipament d’atenció integral per a les persones grans, una necessitat comuna i compartida. Calia preguntar-se com havia de ser aquest equipament, quantes places havia de tenir, quina era la ubicació idònia o quins serveis desitjaven les veïnes i veïns de Castellbisbal.

L’equip de govern d’Alternativa vam fer el primer pas: respondre a aquestes qüestions a partir d’un estudi en el que es recullen les opinions de més de 92 veïns i veïnes majors de 65 anys, i de les seves famílies, així com de professionals del sector i dels grups del consistori.

El primer estudi ens ha donat les premisses bàsiques per crear aquest servei residencial i de convivència, segons aquest: caldria preveure un equipament amb un màxim de 80 places residencials, que estigui ubicat al nucli urbà; en el qual s’hi incorpori el centre de dia, que disposi de serveis assistencials i socials com els àpats a domicili (un servei que des de l’equip d’Alternativa ja hem fet realitat), i també proposa estudiar la possibilitat de disposar d’habitatges tutelats amb serveis per a les persones grans.

Detectades les necessitats, ara cal saber com ho farem. Així doncs, al desembre de 2018 hem encarregat un segon anàlisi que ens proporcionarà un pla funcional i de gestió dels serveis previstos, així com una proposta constructiva i econòmica del nou equipament. A més, s’analitzaran diferents espais del nucli urbà on poder construir el nou centre de serveis per a la gent gran.  Aquest segon anàlisi previ i del tot necessari abans de prendre qualsevol altra decisió, ens permetrà, juntament amb la resta de grups municipals, decidir quina serà la millor ubicació per a la construcció del nou centre.

Un cop decidida la seva ubicació, procedirem a aprovar la dotació econòmica necessària per dur a terme la contractació de la redacció del projecte constructiu i el posterior inici de les obres que faran realitat aquest equipament.

Al grup d’Alternativa volem un Centre Integral de Serveis, on més enllà de l’atenció a la dependència, s’inclogui altres modalitats de serveis d’acompanyament habitacional per a persones grans autònomes. Hem treballat i seguim treballant per fer d’aquest centre  un espai de referència per a tothom al nostre municipi, combinant les expectatives de la població i les noves tendències d’envelliment actiu. És imprescindible que configurem un espai amb perspectives de futur, on més enllà de l’espai necessari d’atenció i cura, sigui un lloc de trobada: on sentir-se com a casa i on compartir el procés d’envellir.

Per a nosaltres, persones compromeses en la cura de les persones, el Centre de Serveis per a la Gent Gran ha deixat de ser una promesa, perquè avui l’equip d’Alternativa ja hi està treballant, i això és garantia que es farà realitat.  

Author: Vicenç Moliné