La baixa participació a la Festa Major de l’Aigua i la Llum. Cal cercar un nou model més tradicional

Fa pocs dies vèiem el full informatiu de l’Ajuntament on ufanegen de la participació del veïnat de Castellbisbal a la darrera Festa Major de l’Aigua i la Llum 2018, amb unes fotografies molt ben escollides per, així, no fer autocrítica.

Publicitat

Nosaltres volem plasmar l’opinió que tenim quant al model que s’està seguint i comentaris crítics que ens arriben per part de gent del municipi.

Si en alguna opinió hem coincidit tots és en el fet que, enguany, en general, s’ha vist molt poca participació i, fins i tot, s’ha notat en el caliu als carrers. A part que el programa va ser entregat menys d’una setmana abans de començar els actes i, segurament, molts no poden valorar si quedar-se o no en funció del que s’hi fa perquè són fora, de vacances. Igual que l’APP de Festa Major, que no va ser visible per als usuaris fins a mitjan setmana de Festa Major.

Publicitat

És compartit que el nivell dels actes ha disminuït envers anys passats. Malgrat que fos una festa major amb pocs canvis i amb força espais buits en algunes franges horàries, tots hem pogut copsar que l’equip tècnic amb brigada subcontractada (no treballadors de l’Ajuntament) i personal extern cobrint actes (tampoc treballadors de l’Ajuntament) enguany han fet presència. Degut a aquesta aparent inversió de personal i mitjans, enguany i com hem fet en ocasions anteriors, demanarem al proper Ple el desglossament dels costos de la Festa Major, ja que creiem fermament que molts de tots aquests costos es podien haver invertit en altres punts de la festa.

Algunes queixes que ens arriben parlen de la manca d’activitats nocturnes per a gent de mitjana edat. A part de l’orquestra de versions del dissabte a la nit, manca alguna altra orquestra que pugui anar dirigida a aquest públic.

Sumem els comentaris que han mostrat el seu descontentament perquè la nit de diumenge va quedar descoberta d’activitats, sense cap grup de música que pogués amenitzar els carrers de la vila. Una matinada de dissabte on no pot sortir el tractor perquè la Regidoria de Joventut ho va prohibir, però que portem per segon any consecutiu substituint-lo per DJ, i a sobre enguany, amb un equip de so contractat per l’Ajuntament força lamentable que va fallar durant tota la nit.

Malgrat que s’ha intentat obrir un procés de participació a la ciutadania per fer arribar noves propostes per a la Festa Major, creiem que no ha estat la manera més encertada i dinàmica. Enguany tampoc s’ha comptat amb la opinió de les entitats: a misses dites, tot ja estava donat i beneït.

Després de la crítica, volem aportar el nostre granet de sorra per millorar el model i donar idees. La Festa Major més recent de la qual tenim un bon regust pel nivell demostrat i pels actes que s’hi van celebrar, segurament va ser la del Centenari, l’any 2011. La participació en l’organització del programa i fins i tot dels actes, de molts veïns i veïnes de Castellbisbal, va fer que fos un èxit i semblava que havia de prosperar el model. Pensem que en qualsevol festa reeixida s’ha de buscar la tradició en els seus actes. En els darrers anys que hem estat a la Regidoria de Cultura, hem intentat que alguns actes puntals facin aquesta feina de posar en valor la tradició i fins i tot, vam recuperar-ne d’altres com el teatre i circ de carrer sota el nom de “Capsa escènica” i vam donar volada i consistència al Seguici Popular.
Molts que hem recorregut festes majors arreu del país, veiem com la participació als carrers és molt gran, sobretot en aquelles que conserven una gran part de tradició i cultura popular en els seus actes.
Creiem que s’ha d’anar cap aquí. S’han de recuperar actes que es fessin i buscar-ne de nous, però sobretot mantenir una línia. Perquè la gent espera, cada any, els actes tradicionals i les novetats que realment ho siguin. I també perquè per a la gent que ens visita per primera vegada o vilatans de pobles propers, cal tenir un bon programa per oferir-los i perquè es puguin quedar per les coses tradicionals o per les innovadores i, amb una mica de sort, gaudiran de tot. També s’ha de comptar amb la gent de fora perquè nosaltres mateixos, veïns de Castellbisbal, veiem la importància que té el que fem.
No volem acabar l’escrit sense agrair la feina de les entitats i del voluntariat que, com sempre, cadascuna des de la seva vessant, ajuden a omplir el programa d’actes i a donar vida a la Festa Major: gràcies a elles, es manté la flama que busquem. Però segurament també caldrà millorar-ho, consolidar actes, crear-ne de nous i fer encara un esforç més gran per millorar les posades en escena perquè per al públic tinguin un sentit ordenat. Som conscients que la tasca és voluntària, i el temps i els recursos econòmics limitats, però és factible.

Gràcies a tothom qui fa possible la nostra festa més esperada! Seguim treballant!

 

Publicat el 15 de Setembre de 2018 a les 11:00 per la secció local d’ERC

 

Author: Vicenç Moliné