Junts per Catalunya Castellbisbal ens prenem seriosament el Ple Municipal

El Ple Municipal és l’òrgan de màxima representació política dels ciutadans i ciutadanes en el govern de la vila , integrat pels regidors i regidores escollits democràticament per la ciutadania del municipi i  presidit per l’alcalde.

Publicitat

En el  Ple es prenen moltes de les decisions que ens afecten com a ciutadans. A més, durant la sessió plenària, els grups municipals poden presentar Mocions (propostes a debatre)  i també, en el cas dels regidors de l’oposició, fer arribar al govern precs i preguntes .

Els precs i preguntes serveixen per fiscalitzar l’actuació del govern, una mena de “passar comptes”   a més  de facilitar espais de reflexió i debat, on proposar actuacions .

Publicitat

Malauradament en moltes ocasions en el torn de precs i preguntes, tot i que és  ben legítim que l’oposició exerceixi com a tal, les intervencions a que ens tenen acostumats certs regidors, consisteixen en tot un seguit de retrets malintencionats  acompanyats d’un llenguatge no verbal més que reprovable.

Potser pels ciutadans una de les parts més interessants del ple és el debat que s’estableix entre els regidors dels diferents grups polítics al tractar les mocions. Un debat, que ben portat, és ric en matisos i ajuda a aclarir la posició de cadascú sobre els diferents temes tractats. De fet , és en aquesta part de la sessió plenària on darrerament s’hi dedica més temps.

Al finalitzar la sessió formal del ple, els veïns i veïnes disposen del seu torn de paraula. És el moment on poder fer arribar a l’equip de govern i resta de regidors, les seves queixes,  inquietuds  , demandes i suggeriments.

Pels regidors, en tant que responsables de la política municipal, és molt important aquesta participació ciutadana  i , tot que alguns s’enroquen i insisteixen en la idea que  l’equip de govern no li agrada escoltar, ni l’interessa,  perquè quan se’ls interpel.la es senten incòmodes, res més lluny de la realitat. El que si potser hem de tenir clar és que una cosa és escoltar i treballar per donar la resposta més justa i ètica a les demandes i una altra de molt diferent,  fer una escolta interessada i esperonar a la crítica  sense reflexionar-ne les conseqüències. Les decisions que es prenen de vegades, poden ser no afortunades però sempre hi ha temps per revisar-les, reconèixer l’error i buscar-ne la solució més adient.

Per la ciutadania el Ple és una finestra on poder observar i conèixer de primera mà les actuacions del govern, així com el posicionament i les propostes de la resta de grups polítics sobre temes d’interès local; un bon moment per visualitzar i valorar als seus representants polítics.

Lamentablement la imatge que darrerament s’ofereix no és la més desitjada .El darrer ple va ser del tot desencertat, poc seriós i gens digne de regidors representants del poble. Per tal que evitem repetir aquest ”espectacle”, que malmet la imatge de tots /es, demanem un exercici de responsabilitatseriositat.

Ens preocupa a aquestes alçades de la legislatura,  el poc rigor i seriositat dels grups de l’oposició en la manera i temps de presentar les mocions. Ja estem acostumats que un gran nombre de mocions a ple es presentin a última hora , a corre-cuita , o que es presentin esmenes en el darrer moment, in extremis , obligant a prendre acords sense disposar del text a debatre per ser estudiat; però en aquest últim ple de juny  es va batre el rècord d’incidències .

O ens prenem seriosament el reglament orgànic municipal que regula el funcionament del ple (ROM) i actuem en conseqüència, o convertim el ple  en un acte improvisat en el que s’evidencia una manera de procedir poc responsable. 

En la sessió plenària del passat 27 de juny es van presentar cinc mocions. En primer lloc es va portar a consideració i debat una moció municipal a favor de la diversitat sexual i de gènere per la igualtat del drets de les persones LGTBI. Val a dir que el mateix mati del dia de celebració del ple va rebre esmenes del  grup PSC , però just a temps per informar-ne de manera formal a la secretaria i ser recollides a la moció. Es va aprovar per unanimitat i , a partir d’aquí , comença el joc dels despropòsits!

De les tres mocions presentades per ERC , la primera la retira, la segona es modifica i la tercera es deixa sobre la taula per debatre’s més endavant en un altre ple.

L’última moció ens la presenta la CUP amb caràcter urgent, tot i que com reconeixen els partits PSC i ERC, es tracta d’una moció fa temps exposada a tots els grups de l’oposició amb la intenció de ser presentada conjuntament , motiu per el que manifesten  obertament no entendre la seva urgència. Nosaltres tampoc. Però per expressa voluntat del grup que la presenta, CUP, es passa al seu debat amb cert mal regust de la resta de grups en principi “socis” de la mateixa.

Curiosament una de les mocions posposada d’ERC, ja es va presentar i retirar en el ple del mes de Maig Es tracta concretament d’aquella en que es sol·licita amb motiu del vuitanta-dos aniversari del president Lluis Companys posar un element commemoratiu , primer una escultura, després un monument i ara una placa, a la memòria al president a la plaça que porta el seu nom per visibilitzar la seva figura i fer memòria històrica , recordant que és l’únic president europeu elegit democràticament i afusellat pel feixisme.

 La primera vegada es retira buscant la complicitat de la CUP , que segons sembla no obté, i en aquesta ocasió, l’estratègia es negociar aliances amb el PSC. Tantes “negociacions”  d’última hora ens fa pensar que es tracta d’una moció entrada amb calçador i que lògicament ens genera dubtes.

 Per què tanta insistència en aquesta petició i perquè precisament ara? Què hi ha d’especial als vuitanta-dos anys ? Què té aquesta data que la fa diferent a d’altres???

 I al respecte d’aquesta moció, Junts x Catalunya honorem la memòria del president Companys però no compartim la necessitat en aquests moments de destinar recursos en la realització d’aquest monument, quan recordem que ja disposem d’una plaça al seu nom.

I sobretot ara, en aquests moments , quan justament a Castellbisbal s’està treballant en el monument 1 d’octubre , per nosaltres no té molt sentit la petició formulada.

Volem deixar clar per tal d’evitar aquells titulars fàcils que s’acostumen a fer, que estem d’acord en honorar la figura del president  i preservar el seu record (tal com ens diu la moció) però entenem que en la mateixa mesura, cal honrar a tots els catalans i catalanes que han perdut la vida o han patit repressió, presó o exili en defensa de la llibertat.

Per nosaltres no es qüestió de color o força política com tot sovint ens té acostumat ERC, és fermesa ideològica , valors  i  lluita per la independència de Catalunya.

Finalment, volem convidar a tots els veïns i veïnes de Castellbisbal ha participar activament de la política del municipi. Per junts per Catalunya Castellbisbal tots i totes sou importants, sense distinció. Estem una mica cansats  que s’utilitzi l’argument de la confrontació entre veïns/es com a recurs polític en les estratègies partidistes en busca de vots , no és , ni serà el nostre model .

Junts per Catalunya us anima a fer-nos partícips dels vostres dubtes, preguntes, queixes, demandes i propostes i un consell, no permeteu que us utilitzin certs polítics en benefici propi, sigueu vosaltres mateixos qui eleveu les vostres demandes directament al govern municipal i en cas d’interlocutors, que aquest siguin políticament asèptics. La ciutadania empoderada sap utilitzar la millor estratègia , per prendre les millors decisions i obtenir els millors resultats.