Joan Playà reivindica la gestió econòmica d’un mandat marcat per la pandèmia

L’acte Passem comptes, que l’equip de govern organitzava anualment per repassar l’acció de govern i el compliment del programa electoral així com avançar alguns actes de futur, va tornar a celebrar-se el passat 28 d’abril després de dos anys de parèntesi degut a la pandèmia. L’alcalde, però, davant la reduida afluència de només una quinzena de persones va optar per modificar el guió de la trobada i assumir ell el pes de la presentació.

Publicitat

Així, l’acte es va convertir en una explicació de la gestió econòmica d’un mandat marcat per la pandèmia, que ha obligat a l’equip de govern a ajustar el seu full de ruta. “La Covid ha generat un canvi de plans molt important a l’hora d’actuar i fer gestió pública”, va assegurar Joan Playà, apuntant que “els grans projectes han estat els més afectats per la pandèmia”.

En aquest sentit, va apuntar a l’habitatge social com l'”assignatura pendent” de l’equip de govern i va senyalar diversos projectes que s’havien de completar aquest mandat però que porten fins a dos anys d’endarreriment, com l’urbanització del carrer de la Lluna, les obres de l’edifici del carrer Sant Marc, els col·lectors de Can Santeugini i Costablanca o la reforma de diversos carrers del nucli urbà per part de l’AMB.

Publicitat

La gestió econòmica, però, va ser la gran protagonista de l’acte per explicar l’impacte que primer la pandèmia i ara la guerra a Ucraïna han tingut en les finances municipals. Com a exemple va posar l’Illa Esportiva, que segons va explicar té un cost operatiu anual de 1,1 milions d’euros i l’any 2021 va generar menys de 200.000 euros d’ingressos, quan en un any normal en generava entre 700.000 i 800.000, obligant al consistori a aportar la diferència. La situació és similar a la d’altres serveis municipals com el transport públic o l’escola de música, amb una situació agravada per l’augment del cost de l’electricitat i el gas dels darrers mesos i amb unes mesures excepcionals de suport a les famílies més afectades per la crisi econòmica provocada per la pandèmia -un total 115 famílies que no éren ateses per Serveis Socials han hagut de recòrrer-hi durant l’any 2021 degut a la crisi- encara molt necessàries.

Aquesta situació, combinada amb la congel·lació de les taxes i els impostos municipals des de fa 7 anys ha generat un desequilibri pressupostari. “S’està gastant més del que s’està ingressant des del 2020”, va explicar Playà, reconeixent que “és evitent que aquesta situació no es pot allargar massa. Un dels reptes d’aquests propers anys és tornar a un equilibri pressupostari”.

Publicitat

  Share: