Indústria intel·ligent, innovadora i sostenible

Castellbisbal és considerat un punt estratègic per desenvolupar activitats empresarials de valor i qualitat ,disposa de dotze Polígons d’Activitat Econòmica que acullen més de 350 empreses.

Publicitat

Aquestes empreses no són alienes a la situació actual ;s’està produint  un canvi de Paradigma empresarial on els eixos centrals d’aquest canvi  són: Indústria 4.0 i l’Economia Circular

Estem immersos en una revolució tecnològica que està canviant moltes coses, especialment la forma en què vivim, ens relacionem i treballem.

Publicitat

Un canvi realment complex, l’abast del qual va més enllà de qualsevol cosa que haguem experimentat abans. Un canvi marcat per les noves tecnologies digitals, físiques i biològiques el qual els economistes han anomenat: la Quarta Revolució Industrial

La Indústria 4.0 també anomenada indústria Intel·ligent és considerada la quarta revolució industrial i busca transformar l’empresa en una organització Intel·ligent per aconseguir els millors resultats de negoci.

Produir, usar i llençar? No, reduir, reutilitzar i reciclar. El paradigma de l’actual model econòmic podria estar arribant al final i el seu lloc serà ocupat per l’economia circular.

L’actual model de producció i gestió de recursos, béns i serveis que busca potenciar un consum a curt termini està portant al planeta a una situació insostenible.

L’economia circular es presenta com un sistema d’aprofitament de recursos on prima la reducció dels elements: minimitzar la producció al mínim indispensable i, quan sigui necessari fer ús del producte, apostar per la reutilització dels elements que per les seves propietats no poden tornar al medi ambient.

A diferència d’altres models econòmics on prima l’aspecte econòmic per sobre del social o mediambiental, l’economia circular suposa una substancial millora comú tant per a les empreses com per als consumidors. Les empreses que han posat en pràctica aquest sistema estan comprovant que reutilitzar els recursos resulta molt més rendible que crear-los des de zero.Com a conseqüència, els preus de producció es redueixen, de manera que el preu de venda també es veu rebaixat, beneficiant així al consumidor; no només en l’econòmic , sinó també en la vessant social i mediambiental.

Des de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’ajuntament de Castellbisbal, treballem per impulsar i dinamitzar l’activitat econòmica del municipi i oferir serveis que fomentin l’adaptació a la contínua transformació del món de treball i de l’economia i consolidar la seva competitivitat.

Conscients i sensibles a aquest canvi de paradigma empresarial  es participa en els  projectes: ECONOMIA CIRCULAR- VALLÈS CIRCULAR i INDÚSTRIA 4.0.

Unes de les accions en marxa dins el projecte Indústria 4.0 han estat les 57 visites de qualitat a les empreses del municipi durant l’any 2019 i principis 2020, amb l’objectiu de copsar el grau de coneixement sobre Economia Circulat i Indústria 4.0.

Les visites han cobert amb escreix els objectius, ja que s’han reforçat els vincles de confiança entre les empreses i l’Àrea de Promoció Econòmica del municipi. Hem descobert que les empreses independentment de la seva mida estaven en general molt sensibilitzades amb els principis d’Economia Circular i Indústria 4.0, concretament un 95 % aplicava accions al respecte

El passat dijous 30 de Gener el Departament de Promoció Econòmica organitzava un BRUNCH EMPRESARIAL sota el títol ECONOMIA CIRCULAR I INDÚSTRIA 4.0 amb l’objectiu d’intercanviar experiències i coneixements sobre aquests temes ; dirigit a totes les empreses del municipi independentment de la seva mida i tots els comerços i empreses de serveis de Castellbisbal.

La jornada va ser tot un èxit .Una organització perfecte, una assistència sense precedents en aquest tipus d’actes per empresaris, representants d’empreses grans i petites (CELSA, AMAZON, FUCHS, BAFS, Recuperadora del vidrio, SMP, HEFAME, Cartisa, Gonvarri, Laboratoris Maymó, …. fins unes 50), gran participació i interacció entre els participants i càtering excel·lent de la Masia Can Campanyà…

Junts x Catalunya Castellbisbal volem felicitar al departament de Promoció Econòmica, creiem i estem convençuts que aquesta és la línia de treball que cal.

La cohesió territorial, el respecte per l’entorn i la sostenibilitat són obligacions inqüestionables que han d’interpel·lar la consciència de cada persona i estar al centre del debat de la nostra societat. Tenim una responsabilitat amb nosaltres mateixos, però sobretot amb les generacions futures.