“Hem demostrat que tenim la capacitat d’adaptar-nos”

Dolors Conde torna a ser alcaldesa de Castellbisbal després d’una pausa de dos anys. Durant el ple d’investidura va assenyalar les línies mestres que adoptarà durant el seu mandat i en aquesta entrevista ens avança alguns detalls dels seus plans i comenta la situació política del municipi.

Dolors Conde amb el bastó d'alcaldesa
Dolors Conde amb el bastó d’alcaldesa
Publicitat

És la primera alcaldesa de Castellbisbal que deixa el càrrec i després hi torna a arribar. Què significa?

És una cosa una mica estranya i a molta gent li sorprén. El que ha passat en aquests dos anys ha estat, si més no, estrany, tot i que entra en el joc de la democràcia. Ho vas assumint i ara mateix estic molt contenta de poder tornar a ser alcaldesa.

Publicitat

Abans, però, en dos anys ha estat cap de l’oposició i regidora. Com la canvia com a alcaldesa?

Jo és una cosa que recomano! Més que com alcaldesa, et canvia com a persona. Primer, vens d’un mandat com a alcaldesa. Guanyes les eleccions però passes a l’oposició. Això, a nivell personal et desestabilitza molt i després de vuit mesos tornes al govern però amb un rol molt diferent. Tot i això, jo m’he sentit molt a gust amb les regidories que porto i amb l’equip de govern que hem format.

Com ha estat aquest any i mig amb CIU?

Bé, m’he sentit i em sento molt a gust. Crec que hem demostrat que tenim la capacitat d’adaptar-nos i hem estat molt be, tant amb CIU com amb la Conxi. No et diré que ha estat una bassa d’oli ja que som el PSC i ells són CIU i hi ha diferències de pensament. Però tenim una bona base i amb el diàleg s’arregla tot.

Durant la investidura va marcar la direcció que prendrieu aquests dos anys. Podria concretar?

La prioritat número u és l’ocupació, amb el Pla Municipal d’Ocupació. Encara és molt embrionari però volem enfocar-los a col·lectius concrets com majors de 45 anys, joves i persones amb discapacitats o risc d’exclusió social. I tot amb recursos pròpis, que per alguna cosa tenim superàvit!

Es notarà un canvi d’estil en l’alcaldia?

Segurament, ja que som dues persones molt diferents. Tot i això, no afectarà al funcionament de l’equip de govern ni de l’Ajuntament.

El sobiranisme de Convergència ha generat tensions a l’equip de govern?

L'alcaldesa durant el discurs posterior a la votació
L’alcaldesa durant el discurs posterior a la votació

No, per que estem molt centrats en l’àmbit municipal. Als plens no hi ha massa mocions d’aquesta temàtica. PSC i CIU tenim moltes diferències ideològiques però a nivell local, tenim molts punts en comú.

A l’acte de balanç de mandat, Conxi Llurba va assegurar que la seva arribada havia posat ordre en els comptes de l’Ajuntament i havia millorat el tracte que es donava a les empreses. Hi està d’acord?

Sí, la Conxi ha aconseguit una cosa que jo no me n’he ensortit mai. Va canviar el xip de cara a les empreses i, tot i que els tècnics fan la seva feina, es va deixar de ser un vigilant que busca on pot sancionar i ens vem posar al costat de les empreses, buscant la manera de solucionar les deficiències que tinguin. Estem en un moment en que no podem anar de sancionadors ja que les empreses són les que creen ocupació. Jo en els quatre anys que vaig ser alcaldesa no ho vaig aconseguir però també s’ha de dir que no hi havia tanta consciència de la profunditat de la crisi. A nivell de comptes, només cal veure el superàvit. El 2012 hi va haver canvis molt importants. Canvis i retallades, també s’ha de dir, però amb la feina feta llavors alguna de les coses que es van suprimir, es poden mirar de recuperar. Es van suprimir moltes rutes de transport públic a les urbanitzacions i ara mirarem de recuperar alguna freqüència.

Augmentaran la pressió per cobrar el que deu la Generalitat per l’institut escola Les Vinyes i per reobrir les urgències del CAP les 24h?

Pel que fa al deute de la Generalitat, la Conxi hi ha estat molt a sobre i hi seguirem estant molt a sobre. Semblava que estavem a punt de cobrar però no acaba d’arribar. El tema de les urgències 24h també seguirem treballant-lo. Hi ha vàries propostes al Parlament que s’havien presentat des del PSC i n’hem fet seguiment però amb les eleccions del novembre tot ha quedat molt aturat.

Quina valoració fa de l’actitut de l’oposició?

L’actitut del PP és molt positiva i fins i tot constructiva. Ho entenc per que és el primer cop que arriben al ple però per exemple, el Pla d’Ocupació neix d’una proposta seva. L’actitut d’Alternativa també l’entenc per que van passar d’estar al govern a l’oposició i això desestabilitza però crec que encara no han superat el trencament del pacte. I no és molt positiu ja que no són gens constructius. La meva actitut, com sempre que he estat al càrrec, és comptar en tot moment amb els grups de l’oposició. Tenen drets però també obligacions i si no anem junts, molts objectius no els aconseguirem.

S’ha marcat algun objectiu per complir abans de la primavera de 2015?

L’objectiu primordial són els plans d’ocupació municipals i poder crear llocs de treball per a un volum important de gent. Si ho fem i ho fem bé, jo ja estaré satisfeta.

Publicat el 17 de juny de 2013 a les 9:00 per Vicenç Moliné

Author: Vicenç Moliné