“He aconseguit que quedés clar que els diners públics s’han de cuidar d’una altra manera”

Conxi Llurba compleix un any i cinc mesos com a alcaldesa de Castellbisbal. Repassem amb ella les fites acomplertes i els objectius pendents del seu mandat, pocs mesos abans que cedeixi el càrrec a Dolors Conde, del PSC.

Publicitat

Quina és la seva valoració de l’any i mig que fa que ocupa l’alcaldia?
Hem tingut uns objectius molt interns de l’Ajuntament. El fet de provenir de l’empresa privada fa que arribis amb uns conceptes molt allunyats del que és l’administració pública i penso que un dels grans objectius que he aconseguit és que quedés clar a la institució que els diners públics s’han de cuidar d’una altre manera i que el pressupost és una eina que ha de ser molt rigorosa. I crec que hem aconseguit traslladar això a cada departament, de manera que les decisions que no cal que siguin polítiques es prenguin de forma tècnica i amb coneixement de causa.
Una altra cosa que crec que he assolit i que estem implementant ara és una qüestió de qualitat. L’economia de l’ajuntament està millorant molt i les ofertes dels proveïdors les estem baixant d’una manera dramàtica però cal mantenir la qualitat. És molt fàcil baixar preus però calen serveis de qualitat i que tothom compleixi el que va dir que compliria.

Llavors, fins ara no hi havia cura a l’hora de fer els pressupostos?
Sí que hi havia cura ja que sempre s’ha mirat la millor oferta econòmica però també es veritat que la bonança econòmica permetia prendre decisions o qualificar millor en funció d’unes orientacions. I ara, per desgràcia, hi ha una orientació, l’econòmica, que prima per sobre de totes les altres.

Publicitat

I què us queda pendent per fer?
Crec que cal un revulsiu a l’activitat privada. Ho he intentat però penso que és necessari un millor tracte a les empreses, que en el fons són el que ens permet tenir uns serveis de qualitat i un municipi com el que tenim. Abans venien i ja està, ara cal anar a a buscar-les, cal tenir cura de les seves necessitats.

Us agradaria externalitzar algun servei dels que ofereix l’ajuntament?
Hi ha serveis que ja són externs com les escombraries, la neteja viària, part de la jardineria. Si no canvia res a nivell estatal, tenim prevista l’aplicació d’una llei molt rigurosa, que tenim a sobre com si fos una espasa de Damòcles, que ens dirà què podem fer i com. En el millor dels casos no ens passarà res, per que no és just que un ajuntament com el de Castellbisbal, que ha estat capaç de liquidar el 2011 amb superàvit, hagi d’aplicar les mateixes mesures correctores que un altre amb tant deute que no pot pagar. Però la llei fa unes regles generals que no tenen mesura d’això.

I us poden obligar a externalitzar serveis?
No ho sabem. De fet, la llei sembla que va més cap a la supressió de serveis. Però el que és un fet és que el que ja oferim ho podem seguir oferint durant 2012 i 2013 amb el que ingressem.

Quina ha estat la caiguda d’ingressos de l’Ajuntament al llarg de crisi?
La caiguda no ha estat massa acusada ja que el 2005 es va aprovar una pujada pal·liativa de l’IBI. Si hi ha hagut caiguda d’ingressos ha estat coberta per aquesta pujada de l’IBI. A sobre, l’any passat, a nivell estatal es va aprovar una llei que ens impedeix baixar o congelar l’IBI i ens va condicionar pels anys 2011 i 2012. A més, els ajuntaments que tenen revisió cadastral com és el nostre, que suposa una pujada de l’impost del 9% o del 10%, també es troben lligats de mans.

Econòmicament, com està l’Ajuntament?
En aquests moment estem amb superàvit i un deute del 72%, que baixarà molt quan la Generalitat ens pagui la seva part del nou institut-escola. A partir d’aquí, estem complint de forma absoluta el pressupost, que s’ha convertit en l’eina clau de l’Ajuntament i ha de funcionar com un rellotge. Les úniques sorpreses que hem tingut han estat factors externs com l’increment de l’IVA o les pujades en la factura de l’aigua i la llum. En aquest sentit s’ha de reconèixer la feina de tots els departaments, que estan fent un treball brutal i estan aconseguint estalvis del que tenen.

A 10 mesos vista, creu que el trencament amb Alternativa i el pacte amb el PSC es va explicar bé?
Segurament no. El trencament amb Alternativa, igual que qualsevol trencament públic o privat, és una afectació. No només a efectes econòmics sinó emocionals i crec que no vàrem arribar a explicar-ho a aquest nivell. També és veritat que no teníem eines de comunicació adequades.

Creu que va molestar als seus electors?
Sí, a alguns sí. No tothom està content i encantat. Hi ha una cosa que és molt clara: Alternativa té unes connotacions similars a la ideologia de CIU Castellbisbal. De forma natural, hauriem de tenir una afinitat intrínseca. I també és cert que CIU i PSC, políticament parlant, estem lluny. Però quan es fa un equip de govern, has de diferenciar el que passa dins i el que passa fora i l’Ajuntament és propietat del poble i el poble som tots, PSC, CIU, Alternativa i tots els que hi hagi.

Què va afectar més, el trencament amb Alternativa o el pacte amb el PSC?
Jo penso que el trencament amb Alternativa. N’estic gairebé segura.

I al seu equip?
El trencament del pacte amb Alternativa i el posterior acord amb el PSC va coincidir amb la sortida d’un regidor, en Lluís Planas, que va decidir plegar. Amb ell tenim el mateix tracte que abans però entenc que de cara al públic, visualitza que les ideologies no són les mateixes pel seu contingut profundament emocional.

En què canviarà la direcció de l’Ajuntament quan hi hagi el relleu a l’alcaldia?
En res. Canviarà la influència del meu caràcter, marcat per l’empresa privada. Però entrarà una persona, la Dolors Conde, amb una experiència política important, que va ser alcaldessa quatre anys, que sap portar l’Ajuntament. I hi ha els nostres acords. Quan anem a negociar alguna cosa, evidentment que hi ha diferències però les parlem i ja està. No hi haurà un canvi substancial per que a més, estem limitats pels diners.

Som membres de Municipis per la Independència i de l’Assamblea Nacional de Catalunya, per quin motiu no ens hem declarat Territori Català Lliure?
Per cap motiu concret. Les mocions estan sobre la taula i els serveis jurídics de l’Ajuntament estan avaluant les conseqüències legals d’aprovar-les. La moció per adherir-nos a l’ANC, per exemple, que es va aprovar al maig, tenia una vessant econòmica de la que la moció no en parlava i un cop aprovada es va haver de buscar com pagar una quota que no teníem prevista. Jo votaria que sí però estem parlant de diners públics i jo vull saber si voto a favor d’anar cap a la independència o d’alguna cosa més.

L’allunyament entre CIU i PSC a nivell nacional, pot traslladar-se a l’Ajuntament?
No. Tot això ho tenim molt parlat. Per exemple, ara que venen aquestes eleccions inesperades, vulguis que no, és un desgast, tant per un com per l’altre, i ho tenim molt madur ja que ho tenim molt clar des del primer moment en que vàrem seure a parlar.

Publicat per Vicenç Moliné el 25 d’octubre de 2012 a les 01:15


  Share: