Festa Major

Escrivim aquest article uns dies abans de que comenci la Festa Major de l’Aigua i la Llum 2022 i sortirà publicat, previsiblement, a la recta final de la festa. Per tant, como és obvi, no en podem fer, encara, una valoració de com s’ha desenvolupat i quina acceptació a tingut en el global de la ciutadania, que l’ha pogut gaudir

Publicitat

Però si que podem parlar de com s’ha gestat i desenvolupat l’organització i quin ha estat el recorregut per arribar a confeccionar i gestionar un programa ple d’activitats diverses i per a tothom. Feia dos anys que no celebràvem una Festa Major com cal, malgrat que la cultura, la música, les arts escèniques… hi van ser sempre presents, les limitacions per causa de les restriccions del Covid-19 no ens va permetre gaudir-la en tota la seva amplitud. Calia doncs, tornar a generar il·lusions i connectar de nou amb les sensacions i emocions per fer possible la recuperació del carrer com espai festiu.

Però calia també, el compromís de molta gent. I aquest compromís hi ha sigut i hem d’agrair, una vegada més, l’esforç i dedicació de tots els actors, entitats, comissió 20 d’agost, personal de l’Ajuntament, que d’una forma o altre ho han fet possible. El seu esforç i compromís genera felicitat durant uns dies pels seus convilatans. 

Publicitat

Abans de l’inici de la festa notem a l’ambient unes bones sensacions. Desprès, un cop finalitzada, serà l’hora de fer-ne la valoració pertinent, la critica i autocrítica, aquelles coses que cal aplaudir i les que cal millorar i/o qüestionar, i ho farem entre tots, amb la voluntat de sumar i en benefici de la pròpia Festa Major.

L’ Encetada, la Cuca, Cuqueta, Diables, Potafocs, Capsigranys, Gegants,  Empaitafoc, Recreació històrica i altres actes…, son elements de la nostra festa que no es poden entendre sense les referències al nostre passat amb una perspectiva de futur. Son elements claríssims de cohesió social, són eines de construcció d’un sentiment de pertinença al qual no podem renunciar i que cal reinventar dia a dia. La festa no és festa si no és viva, si no es regenera. I cal tenir sempre la capacitat de sumar sense treure ni un gram de tradició.

Com dèiem en la salutació del programa de la Festa Major, tenim un passat culturalment ric i aquesta nova edició de la nostra Festa Major ha estat, de nou, un punt de partida per incidir en la necessitat de teixir la participació de tots i totes en l’objectiu de definir el model de festa que volem, entre tots.

“Quin gran dia és el vint d’agost ! Quin gran dia, mai més serà fosc ! ”

ELS COSTALS

Alguns partits fa dies que han entrat en campanya de cara a les eleccions municipals del 2023. I quan s’entra en campanya ja se sap, tot el que fa o deixa de fer el contrari és criticable i no serveix de res, sobretot si el contrari té la responsabilitat de governar.

Quan un partit polític s’ha passat més de mitja vida a l’oposició i quan sembla que remunta i té l’oportunitat de governar ho llença tot en orris, per les seves pròpies incoherències i pel seu maldestra en fer les coses, pot passar i passa que no rep la confiança de l’electorat, per poc o gens creïble.

El passat 26 de juliol, el grup d’ERC escrivia a la seva tribuna sota el títol: “Els Costals, l’obra intocable (segons qui mani)”, tot un seguit de despropòsits i mentides. Aquest mateix partit, l’any 2007, en la signatura dels pactes del govern tripartit incloïa: “estudiar la viabilitat d’aturar el projecte” a un equipament cultural que no va ser una dèria “capritxosa” d’Alternativa, va ser producte d’una demanda i d’una necessitat social. Un equipament cultural pel poble i del poble de Castellbisbal. Un equipament per tothom i de tothom. L’any passat es va celebrar el 10è aniversari de la seva inauguració i vam rebre moltes mostres de satisfacció per disposar d’un equipament cultural d’aquest nivell i de vital importància pel poble, lloat per molts artistes que hi han actuat, la formació i la cultura a l’abast de tothom.Els hi podríem rebatre totes i cadascuna de les coses que critiquen i en fan bandera, tot i repetint, una i altre vegada: “no se’ns acceptava però ara ja ho tenim”. Com diu la dita: “qui no es conforma és perquè no vol” i si tenir aquest convenciment de que tot el que s’ha fet és gràcies a ells, i això els fa feliços, nosaltres ens n’alegrem. Però en política hi ha una màxima que diu: “la política ja fa temps que ha descobert que no és allò que fa, sinó allò que la gent veu que fas”. Agradi o no agradi, amb encerts o no, la política que ha fet Alternativa al llarg dels anys, la gent l’ha vist en el que hem fet i per això, segurament i majoritàriament, hem rebut la seva confiança per governar. Alternativa sempre ha estat al costat de la cultura local… altres mai podran dir el mateix.