“Fem una crida als homes de Castellbisbal perquè a la coral n’hi ha pocs”

Estrenem un espai a 772.cat pensat per a totes les entitats del poble, la Tribuna d’entitats. L’objectiu, com el seu nom indica, és oferir un espai per a que les entitats puguin adreçar-se al públic de 772. Per fer-nos arribar un text, només ens l’heu d’enviar a redaccio@772.cat indicant l’entitat que el signa.

Publicitat

La primera tribuna és en format entrevista, concretament a la Núria Cols, directora de la Coral Ja Ho Tenim de l’escola municipal de música, que ens explica els orígens de la coral i el seu futur immediat.

La Núria, dirigint, i en Marcos, al piano

La primera pregunta és obligada: per què Ja Ho Tenim!?

Publicitat

Ha, ha, aquesta és bona! Ja fa uns quants anys, ens vam plantejar posar un nom a la coral. Cada vegada que assajàvem una cançó, quan ja sortia jo els deia efusivament: Vinga, que ja ho tenim! Un dia d’assaig els cantaires es van presentar amb una samarreta amb aquest logo. Quin fart de riure! De fet, fins i tot  les parelles d’aquells cantaires, que no cantaven a la coral, quan venien a les nostres actuacions en tenien una que posava: Ja ho patim!

Explica’ns una mica els orígens de la coral…

El curs 2004-2005 es va crear el cor d’adults de l’escola municipal de música. En aquell primer moment només hi havia sis cantaires i jo mateixa, que n’he estat la directora sempre. Amb el pas dels anys, el nombre d’alumnes s’ha anat incrementant. Cada curs hi ha altes i baixes, però ja fa temps que el grup es manté entre 20 i 25 persones.

Esteu especialitzats en un tipus concret de cançons?

No pas! Precisament el que valoren els nostre cantaires és que tenim un repertori variadíssim, cantat majoritàriament en català, però que també inclou cançons en anglès, castellà, italià, alemany, llatí, eusquera, portuguès, hongarès, zulu… El Nadal passat vam col·laborar amb el grup de Pastorets del poble, cantant en directe les cançons de l’espectacle. D’altra banda, tan aviat interpretem cançons de Mozart –i d’altres de repertori clàssic-, com algunes dels Beatles, fins i tot l’any passat vam representar  un musical a l’Auditori d’Els Costals!

Com és un assaig de Ja Ho Tenim?

Les sessions són en dilluns, de 19.30 a 21.00 hores. Prèviament, però, a les 19.15, cada setmana ve un grup d’alumnes diferent -tots d’una veu concreta-, per fer assaigs  tècnics específics de la seva part de la partitura . A les 19.30 comencem tots junts, amb escalfaments de veu. Tot seguit fem una mica de tècnica per millorar la forma de cantar i arrenquem! (L’actual director de l’escola, el Marcos Fernández, ens hi acompanya al piano.)

Cal saber música per incorporar-se a la coral?

Saber música, en sap tothom, ja que des de ben petits tots i totes hi tenim relació d’una manera o d’una altra i ja cantem cançons. Si comptes que una de les parts de saber música és llegir partitures, et diria que no cal saber aquest tipus de música per entrar al cor. És cert que molts cops treballem amb la partitura al davant, però d’altres vegades també aprenem les cançons per repetició. En qualsevol cas, jo sempre canto les mostres de cada veu per separat i els cantaires es graven la part que els correspon. Això els permet escoltar-ho a casa les vegades que calgui per aprendre-ho bé. També és bonic veure que, a la llarga, tots els cantaires es van familiaritzant amb els elements que conformen una partitura, cada cop són més àgils en desxifrar els elements que la conformen, perden aquesta por a la lectura i incorporen el fet de llegir música com a element d’ajuda.

Saber música, per a mi, però, no significa poder llegir partitures. De fet hi ha moltes cultures que no la utilitzen com a eina per a  fer música. Quants cops cadascun de nosaltres hem cantat una cançó sense haver-la llegit? Molt a grans trets podríem dir que on s’utilitza més és als països europeus. 

Quins plans teniu per al curs 2019-2020?

Hi haurà, com sempre, repertori nou. A més, aquest any dedicarem bon part del curs a repassar repertori ja fet perquè a la primavera anirem a Eivissa, a fer un intercanvi amb una coral d’allà. Ja ho hem fet unes quantes vegades i ens fa molt il·lusió anar-hi per l’experiència en ella mateixa i, especialment, per l’acollida magnífica que rebem per part dels eivissencs.

Si alguna persona està interessada a integrar-se a la coral, encara hi és a temps?

Clar que sí! Només ha de passar per la Secretaria de l’EMM i fer la inscripció. (També es permet que provi una sessió sense inscriure-s’hi, per comprovar que li agrada.) Nosaltres, per definició, som un grup acollidor i inclusiu, encantat de rebre persones noves. NO cal ser un cantant fora de sèrie, amb afinar mínimament n’hi ha prou i de sobres. Especialment fem una crida als homes de Castellbisbal perquè a la coral n’hi ha pocs, que és un problema força general a les corals d’aficionats… Però qualsevol dona hi serà benvinguda igualment!