Encaminem Can Pedrerol

Divendres passat vam fer la visita oficial a l’obra prou avançada, a punt d’acabar en primera fase, de Can Pedrerol de Dalt. De l’angúnia i llàstima de veure-la ensorrar-se, hem assistit ara a la joia de veure-la sanejada, altiva i perdurable. Queda feina per fer, recordem que aquesta primera part de la intervenció era per la consolidació de les estructures essencials, des dels fonaments a la teulada, les parets mestres i els forjats. Tot això ja és allà, net i polit, perfectament presentable, de manera que l’edifici ja és capaç de transmetre energia vital en lloc del dol anterior.

Publicitat

Seria bo que aquesta visita guiada, que ara hem fet en petit comitè, es faci extensiva a tota la població, per compartir les sensacions joioses i fer volar la imaginació cap a plans de futur.

Què s’ha de fer, a Can Pedrerol? Per a què ha de servir?

Publicitat

Recordem l’origen d’aquest projecte de Can Pedrerol: en primer lloc dir que no ens el vam pas inventar nosaltres, el desig de salvar la masia; ens consta que diverses vegades s’havia plantejat la qüestió, però tota temptativa s’havia esfondrat davant el mur econòmic, el pressupost espantava. Tot i això el desig ve de lluny, potser des de l’inici en què aquelles vinyes es van arrasar per urbanitzar el polígon industrial, moment en què la masia de Can Pedrerol va passar de ser propietat privada a propietat municipal. És aquesta propietat social el que ha impulsat aquest projecte i justifica l’actual inversió, perquè la masia que s’ensorrava ens queia a tots i aquest era un greuge municipal.

Digueu-ne atzar o digueu-ne capacitat d’il·lusionar, el fet és que el 70 % dels euros i l’incalculable cost tècnic invertit en Can Pedrerol fins ara ha sortit de la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana. I sumeu-hi les aportacions del nostre Ajuntament, un 30 % en €, a part d’esforços tècnics, polítics i imaginatius. La suma són 650.000 € plens de futur.

La colla que vam idear aquest projecte, un petit grup de persones de dedicacions municipals diverses i diferents simpaties polítiques, coordinades i engrescades per la regidoria de Cultura de l’anterior legislatura, vam haver de dibuixar un Pla d’Usos per fer-nos convincents, i el vam titular Can Pedrerol, Centre Interpretatiu de la Pagesia, un museu de darrera generació que, sumat a altres projectes, converteixi Castellbisbal en un centre d’atracció de consum cultural per a l’enorme massa humana que tenim a tot volt: una zona d’oci cultural, educatiu per a les escoles de les comarques veïnes i de tot Barcelona, de consum de productes naturals i de proximitat. Un Pla de Futur.

Ha de ser un projecte en continu moviment, d’interpretacions vives de la pagesia i innovadores quant a recursos expositius. Tot de producció pròpia, que generi oferta professional constantment als i les joves de Castellbisbal, des de constructors d’escenografies fins a dissenyadors de recursos digitals i realitzadors d’imatge.

Ens hem d’oblidar de la mesquinesa de pensar només amb el que sembla possible (rendible) a curt termini. Aquest projecte s’ha de fer realitat a 20 anys vista, perquè cal seduir molt més, barrinar-hi molt més i no parar mai més. I, d’altra banda, és un projecte que reclama un gran consens polític, associatiu i veïnal a llarg termini.

Fent volar coloms d’aquesta manera hem arribat a la realitat d’aquest Can Pedrerol que ha deixat de caure. Ferm de futur.

Nosaltres hi creiem i sabem com fer-ho. Qui s’hi apuntarà?

Partit Demòcrata de Castellbisbal

Publicat el 24 de juny de 2017 a les 17:00 pel Partit Demòcrata de Castellbisbal