En cinc línies

Publicitat

Quina pena que mai no tinguem temps de llegir Aldous Huxley i George Orwell perquè són profetes.

Ara veiem que  en Huxley tenia raó quan li deia a en Orwell que el seu model de distòpia oligàrquica era més futurible. L’estat no educa i la família, mal educada, tampoc. És una cadena. Diuen els qui manen que fet i fet, com que no saben pensar, els mantenim contents amb xous mediàtics, sexe, esports i diatribes polítiques. O els eliminem quan ens calgui reequilibrant així el teixit productiu massa reproductiu. De ben segur que no ens agrada que algú estigui decidint com vivim, si vivim i com morim. Però en canvi no fem res per canviar-ho. Oi votants?

Publicitat

Ells en sabien d’escriure i ho sabem. El que estem descobrint és també la seva qualitat profètica. De fet el que està passant avui mateix ens hauria de fer reflexionar sobre els móns en què vivim. Però ha de ser una reflexió calmada on fem un exercici d’allunyament de la nostra realitat personal i pensar en global. La nostra realitat, la nostra impedimenta, pot esbiaixar la visió que tinguem del que passa només un poble més enllà, una casa més enllà. Som únics però irremeiablement gregaris.

Aquest gregarisme s’ha vist trencat per la situació i ara no podem relacionar-nos més que via telemàtica. Milers de missatges, radio, whatsapp, televisió, telèfon, Skype i la quantitat d’informació és tanta i de tanta varietat que no es pot digerir. Així com entra surt. Moltes vegades obviant per relaxació psicoterapèutica els pocs flashos que realment ens aporten una informació valuosa.

Voleu quelcom avaluable en cinc línies? Portem tres dècades desmuntant la sanitat pública gràcies als polítics que votem. Però resulta que  ara és aquesta sanitat pública que tant aplaudim que, sota mínims està tirant endavant aquest atac premeditat a la dignitat humana. Ho puc expressar en primera persona: si no fos per la voluntat absurdament heroica dels professionals de la salut en aquests moments la pandèmia s’hauria convertit en un genocidi.

Xavier R Lidon