Els regidors ofereixen els seus despatxos a les entitats “sense sostre”

L'entrada de l'AjuntamentL’equip de govern municipal ha decidit compartir els seus despatxos amb les entitats del poble, en un intent d’ajudar aquelles entitats sense seu, popularment conegudes com entitats “sense sostre” i que en ple hivern es veuen obligades a reunir-se a l’intempèrie del carrer o, en el millor dels casos, en els caixers automàtics de les entitats bancàries.

Publicitat

En un comunicat en nom de tots els regidors, l’alcaldesa, Conxi Llurba, ha assegurat que amb aquesta decisió “es posarà fi a la precarietat en que es reuneixen moltes entitats” alhora que “s’aprofitarà al màxim els espais amb que compta l’Ajuntament, que a hores d’ara quedaven en desús bona part del dia”.

La decisió, segons els membres de CIU i PSC, segueix la “política de racionalització dels recursos públics” que està aplicant l’Ajuntament i com a valor afegit, “millorarà la comunicació entre entitats i polítics”, segons explica el comunicat fet públic a primera hora del matí. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Martí Ribas, senyala que “serà molt pràctic poder deixar sobre la taula els convenis amb les subvencions, que a la nit les entitats se’ls trobin, els firmin, i ja estiguin llestos el matí següent. S’agilitzaran molt els tràmits, n’estic segur”.

Publicitat

En una línia similar, el cinquè tinent d’alcalde i regidor de d’Obres Públiques i Medi Ambient entre d’altres, Alberto Matallanas, ha volgut destacar les nombroses sinergies que es poden produir en matèria d’estalvi. Pel regidor, l’oferta no està limitada a les entitats “sense sostre” sinó que totes les entitats haurien d’acollir-se a la possibilitat d’utilitzar els despatxos dels regidors per fer les reunions. “Escalfar de zero un edifici com el de l’Esplai o el Casal és una despesa energètica enorme. En canvi, la calefacció de l’Ajuntament està tot el dia encesa i un cop arribat el vespre és una llàstima que es desaprofiti tota la calor acumulada. Si tothom es reuneix a l’Ajuntament, podem estalviar diversos milers d’euros a l’any i reduir les emissions de CO2 considerablement”, ha assegurat.

Des d’Alternativa per Castellbisbal s’ha aplaudit la iniciativa, que ha estat qualificada com “la primera decisió assenyada d’aquest govern”. Tot i això, han aprofitat per recordar que, igual que s’ofereixen els despatxos a les entitats, s’habilitin la resta d’espais com a aules d’estudi per l’època d’exàmens, una de les reivindicacions d’aquest partit. “Hi ha un munt d’espais útils per aquest fi. Els taulells de recepció, per exemple, amb aquells biombos són unes cel·les d’estudi individuals perfectes!”, senyala un membre d’Alternativa.

Resposta de les entitats

La resposta del teixit associatiu del poble no s’ha fet esperar i moltes entitats ja han demanat els horaris de disponibilitat dels despatxos per quadrar les seves reunions. La Colla de Diables, una de les entitats més perjudicades per la manca d’espais, agraeix una mesura com aquesta després de molts anys sense seu ni un lloc fix on fer les reunions. “Des que es va arreglar l’Escola de Música i vàrem perdre seu als baixos de l’edifici de l’antic Ajuntament que reclamem un nou espai. Entenem que la solució és temporal però tot i així és un primer pas”, comenta un membre de la colla, que ja ha recopilat tots els recordatoris dels correfocs on han participat per decorar el despatx que se’ls assigni.

La seu de l'Esplai GatzaraAltres entitats com l’Esplai Gatzara no s’han mostrat tant receptives i han rebutjat la invitació. “A l’Esplai també hi ha lloc de sobres i fer les reunions en cadires per a nens de quatre anys ens ajuda a posar-nos en el seu lloc i pensar activitats que els engresquin”, assegura el director de l’Esplai, Dani Duque.

Des d’Alcaldía s’estan gestionant les peticions de les entitats, una vintena de les quals ja ha fet arribar les seves necessitats d’espai a l’Ajuntament. El consistori, però, també ha avisat que estudiarà cada petició amb detall ja que volen assegurar-se que l’activitat de les entitats que ocupin els despatxos sigui en benefici de tot el poble. “No volem que una colla es pugui constituir com a entitat i automàticament disposar dels despatxos dels regidors per fer-hi ‘botellón’. Si volen emborratxar-se, que passin fred com hem fet tots”, senyala una font municipal que ha demanat mantenir-se en l’anonimat.

En dues setmanes, el consistori publicarà els horaris definitius amb l’assignació de despatxos i els penjarà tant a la pàgina web de l’Ajuntament com a la porta de la policia local, els membres de la qual actuaran com a porters de l’edifici ja que es preveu que la majoria d’entitats es reuneixin a la nit, moment en que no hi ha cap treballador a l’Ajuntament a part de la policia.

Publicat el 28 de desembre de 2012 a les 9:30 amb ànim humorístic i a partir de fets i declaracions inventades per Vicenç Moliné.